© Francis Croes

Nationale boomgaardenstichting krijgt 75.000 euro van Schauvliege

De Nationale Boomgaarden Stichting (NBS) vzw met hoofdzetel in de Leopold III-straat in Kortessem-Vliermaal krijgt een subsidie van 75.000 euro van Minister Schauvliege, dat werd gisteren 25 juli door het departement van Schauvliege medegedeeld.

Francis Croes

De NBS wil het areaal hoogstamfruitbomen behouden en uitbreiden via ecologisch boomgaardbeheer met behoud van een grote genetische diversiteit. Daarom wil de Stichting een ontmoetingsforum en kenniscentrum zijn voor al wie geïnteresseerd is in de aanleg en het onderhoud van hoogstamfruitbomen en autochtone fruitvariëteiten. Via onder andere toeristische publicaties, nieuwsbrieven, lessenreeksen, plaats bezoeken, telefonische bijstand en jongerenactiviteiten richt de Stichting zich tot een zo ruim mogelijk publiek. Vandaag telt de vereniging ongeveer 2.000 leden.

Joke Schauvliege: “Om die typisch Vlaamse boomgaarden in het landschap te behouden, hun ecologische waarde als stapstenen voor de natuur te vrijwaren en de authentieke boomgaardvariëteiten te beschermen, ken ik de Nationale Boomgaarden Stichting een subsidie toe van 75.000 euro.”

Hoogstamboomgaarden horen al eeuwen bij het Vlaamse platteland. Elke boerderij had vroeger een eigen hoogstamboomgaard en Vlaamse fruittelers ontwikkelden vele lokale fruitrassen die nog steeds worden gesmaakt. Na de Tweede Wereldoorlog werden duizenden hoogstamfruitbomen gerooid ten voordele van plantages met meer productieve laagstammen. En hoewel hoogstamboomgaarden sindsdien hun economische betekenis verloren hebben, zijn ze nog steeds van onschatbare waarde voor de natuur, onze leefomgeving en de biodiversiteit.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen