© FrMi

© FrMi

BLOSM appelgin gelanceerd in Gutschoven

“Alcohol is een leuk eindproduct voor fruittelers”

Vorige weekend werd in Gutschoven een nieuwe gin op basis van appels voorgesteld. Familiebedrijf Co & Co Distillery wil de smaakpapillen veroveren met vrouwvriendelijke kruiden.

Frank Missotten

Peter Coel en Inger Missotten zijn niet alleen levenspartners, ze runnen samen ook het cateringteam The Cooking. Doordat de vader van Inger fruitteler is, ontstond bij het koppel het idee van een huisgemaakte appelgin. “Door de Russische handelsboycot zijn we vorig jaar gaan brainstormen wat we met het overschot aan appels konden doen. We wilden wat anders dan appelsap of appelsiroop maken, dus hebben we gekozen voor iets nieuws. Alcohol is ook een leuker eindproduct voor de telers”, lachen Peter en Inger. “Appelgin wordt normaal gemaakt van een neutraal graandistillaat waaraan essence wordt toegevoegd. Maar wij vertrekken vanuit de appel voor onze BLOSM gin, onze eerste gin op basis van de appelsoort Maribelle. Dit is redelijk uniek, zeker in Limburg. Wat het nog specialer maakt, is dat alles hier op de site in Gutshoven gebeurt: het telen van de appels, het maken van de appelwijn, het stoken van de gin en zelfs het bottelen.”

Stokerij

Hoe maak je nu van appels je eigen appelgin? Daar blijkt een heel proces aan vooraf te gaan. “Eerst worden de appels geperst tot appelsap, dit laten we dan gisten”, vertelt Peter. “Hiervan maken we appelwijn. Dan begint het echte werk met een striprun: we verstoken de appelwijn tot een neutrale alcohol. Daar maken we dan weer een appelbrandy van en uiteindelijk een appelgin.” Peter Coel en zijn vader Marc zijn de stokers van dienst. “Co & Co Distillery is een echte familiestokerij. We werken met een computergestuurd systeem uit Nederland. Het voordeel hiervan is wel dat je niet constant bij het stookproces moet blijven, het resultaat is ook meer gecontroleerd. We kunnen met dit toestel zelfs whisky, wodka of jenever stoken. Voor de kerstperiode brengen we trouwens een jenever op basis van appels op de markt. En in de toekomst is gaan we misschien met krieken of peren werken.”

Vrouwvriendelijk

Het kruidenrecept van de nieuwe BLOSM gin is een goed bewaard familiegeheim. “We hebben voor kruiden gekozen die vrouwvriendelijk zijn. Vrouwen vinden een Gin Tonic vaak te straf. Dus hebben we gekozen voor de zachte smaken van onder andere vlierbloesem, koriander en jeneverbes. Maar de precieze samenstelling geef ik niet prijs”, lacht Peter. “Onze BLOSM gin wordt in beperkte oplages geproduceerd om het unieke karakter en de kwaliteit te bewaren. We kunnen maar 110 flessen per keer stoken.” De gin is vanaf volgende week in de groothandel te verkrijgen en kost 40 euro per fles.

Niet te Missen