© FrMi

© FrMi

Rode Dreef krijgt grondige opfrisbeurt

De Rode Dreef in Mechelen-Bovelingen werd onlangs grondig opgekalefaterd. De heropwaardering kostte 22.000 euro, volledig gefinancierd door het plattelandsfonds.

Frank Missotten

De Rode Dreef is sinds 2005 beschermd en eigendom van de gemeente. Wandelaars, fietsers en zelfs atletiekclubs maken gretig gebruik van deze 400 m lange dreef. “Oorspronkelijk was deze dreef de toegangsweg van het kasteel van Bovelingen”, vertellen burgemeester Henri Dumont (lijst Dumont) en partijgenoot Charly Vanandroye. “De Rode Dreef dankt haar naam niet aan de 88 rode beuken die er staan, maar aan de rode aardeweg erdoorheen. Deze rode aarde is afkomstig uit de voormalige steenovens die de stenen produceerden voor de bouw van het kasteel. Aan het uiteinde van de dreef was vroeger een cirkel die de kasteelheer de mogelijkheid bood om met paard en koets te kunnen omdraaien. Doordat de voetweg in het verleden regelmatig door tractoren werd gebruikt, vertoonde de ondergrond op sommige plaatsen gaten. Ook hingen er in sommige beuken dode takken en was er een wildgroei van klimop. Onderhouds- en renovatiewerken drongen zich dus op.”

Boomchirurg

Charly Vanandroye, buurtbewoner en oud-schepen van Openbare Werken, wou via een aantal ingrepen de Rode Dreef opwaarderen naar een hogere status. “Zo werd de steenslagverharding geprofileerd en hersteld en nam een boomchirurg de beuken onder handen”, vertelt Vanandroye. “De dreef werd afgesloten voor voertuigen door amsterdammertjes te plaatsen. De halve cirkel op het uiteinde hebben arbeiders van onze technische dienst geaccentueerd met een inheemse beukenhaag. Ze hebben hier grasdallen gelegd die opgevuld werden met rode schiste. Bovendien vind je er nu ook een verankerde picknickbank en -stoelen én fietsenstalling. Toeristen en inwoners kunnen op die manier weer genieten van een prachtig stukje natuur. Laat ons hopen dat iedereen vanaf nu deze voetweg met respect behandelt en er geen zwerfvuil meer wordt gestort.”

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen