© Fred Peeters

© Fred Peeters

Middenstandsraad organiseerde eerste Hoeseltse Kerstmarkt ooit

Eindjaar is koopjes - in mijn stad graag - tijd. Tongeren wil de stad van de Kerstman zijn. Bilzen is de stad van Charles Dickens. En Hoeselt? “Tegen die ruime budgetten kunnen wij niet op. Onze kerstmarkt is een gezellige onmoetingsplek waar verenigingen en zelfstandigen van Hoeselt mekaar treffen”, zegt de nieuwe voorzitter Yves Hauben van de organiserende middenstandsvereniging MARAH. Zaterdag 10 en vooral zondag 11 december vonden bijna tweeduizend mensen de weg naar Hoeselt-centrum.

Yves Hauben, zelf vanuit een Tongers gehucht enkele jaren geleden naar de Hoeseltse steenweg verhuisd, om er een nieuwe electrozaak te starten gelooft rotsvast in de leefbaarheid van een Hoeseltse middenstand en de kansen die ze moeten nemen om zich op de kaart te zetten. “Ik ben er toch het levend bewijs. Wat ik geleerd heb van de collega’s en ook van mijn klanten is dat de Hoeselaar erg trouw is aan zijn eigen dorp. Als klanten hier kunnen kopen en ze zijn tevreden, blijven ze ook”.

“Tegen de promotiebudgetten van de buursteden kunnen we niet op maar Hoeselt steunt wel alle initiatieven die wij nemen. Klagen of zagen als het eens wat minder gaat heeft geen zin, we moeten blijven werken en wat organiseren. Voor deze kerstmarkt werd de gehele logistiek en opbouw verzorgd door de gemeente. Dat is al een hele inbreng. Dit is de eerste kerstmarkt ooit in Hoeselt en toen we vijf maanden geleden met het idee starten hadden we na enkele weken nog maar negen deelnemers. Het zijn er vijfentwintig geworden. Er staan niet zoveel handelaars (nvdr een tiental), maar volgend jaar zullen er meer hun goederen en diensten willen aanprijzen. Positief is nu dat elke vereniging die hier staat met een stand staan een lokale handelaar vonden die de kost van hun kraam wou sponsoren”.

En Bilzen mag dan volgend weekend een heel theaterevenement van Charles Dickens brengen, Tongeren mag de stad van de Kerstman zijn, het is in Hoeselt dat zaterdag en zondag Kerstman officieel ontvangen werd door een zeer blije – “dat is ongelooflijk dat die man tijd vind om Hoeselt te bezoeken” burgemeester Werner Raskin. “Wie klein is moet creatief zijn”, lacht Hauben.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen