Sint-Truiden herdenkt eerste vrouwelijke schepen Madeleine Lejeune op Internationale Vrouwendag

Sint-Truiden herdenkt eerste vrouwelijke schepen Madeleine Lejeune op Internationale Vrouwendag Foto: Jozef Croughs

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dan zetten mensen wereldwijd de prestaties van sterke en verdienstelijke dames in de kijker. Ook Sint-Truiden eert één van de meest bijzondere vrouwelijke figuren uit haar lange geschiedenis: Madeleine Lejeune (1896 - 1975).

"Madeleine Lejeune legde in 1953 de eed af als eerste vrouwelijke schepen van de stad. Sindsdien heeft het nog exact 60 jaar geduurd vooraleer ook de eerste vrouwelijke burgemeester Veerle Heeren in dienst trad. Toeval of niet, Internationale Vrouwendag is een ideale gelegenheid om de prestaties van schepen Lejeune in de verf te zetten", vertelt burgemeester Veerle Heeren.

Madeleine Lejeune was schepen in een tijd dat vrouwenrechten verre van dezelfde betekenis hadden dan nu. Zo hadden ze nog maar sinds 1948 het recht om te stemmen of verkozen te worden. Toch weerhield dit de schepen er niet van om haar stempel te drukken op het beleid. Als officier van de burgerlijke stand trouwde Madeleine Lejeune tal van koppeltjes. Heel wat huidige jubilarissen zullen haar ongetwijfeld herinneren. Daarnaast zorgde ze via mechanisatie voor een vlottere werking van de burgerlijke stad, een beleidsdoelstelling die na Lejeune is blijven bestaan.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Madeleine Lejeune schepen werd, een functie die ze vervulde tot 1964. De stad Sint-Truiden liet voor de gelegenheid een bijzondere collage maken. Die overhandigde het stadsbestuur naar aanleiding van Internationale Vrouwendag aan haar familie. In 2002 werd er ook al een straat in deelgemeente Halmaal naar de oud-schepen vernoemd.

 

Door Jozef Croughs