© rdr

Karper van 18 kilo in jachthaven

Zuid Willemsvaart in trek bij sportvissers

Een snoek van een meter of een karper van 18 kilo? Je zal ze maar aan de haak slaan in de Zuid Willemsvaart. Het kanaal is een 'hotspot' voor sportvissers. Ook jongere mensen noemen het een nieuwe passie.

RDR

Je kan Facebook niet meer openslaan of er pronkt wel een sportvisser met een kolos in zijn handen op zijn tijdlijn. Hengelen is hip en dat merk je aan de oevers langs de Zuid Willemsvaart. Met tientallen zakken ze af naar het kanaal, gewapend met visgerief. “Voor de kick die je krijgt als je beet hebt. Het is een hele beleving om het gevecht aan te gaan met iets waarvan je nog niet weet wat het is. Hier heb je meer vissoorten: maar meestal wordt er gevist op karper”, vertelt een fortuinlijke visser.

We waren toevallig getuige van een recordvangst, een kolos van meer dan 18 kilo. De visser belooft alvast om deze prachtige vis na de weging en het fotograferen weer de vrijheid te geven. De Zuid Willemsvaart wordt dus druk bevist. Steeds meer jonge gasten wagen zich aan de sport. Samen overnachten in een tentje is best wel prettig en een feestje bouwen hoort er bij. Heb je beet tijdens de nacht dan worden de vissers gewekt door de moderne technologie. “Het is een ongeschreven wet dat hier iedereen zijn eigen stek heeft”, vertelt een visser, die liever onbekend wil blijven.

Visverbod

Van februari is VVW Bocholt bezig met de vraag om de werphengels in de jachthaven te verbieden. Op 30 maart werd VVW Bocholt door verwezen naar de afdeling van de Provincie Limburg. Ondertussen wacht VVW Bocholt op een antwoord.

"We hebben ondertussen de jachthaven opgeruimd en er liggen al nieuwe jachten aan de steigers. Meer en meer komen er ook vissers op af. Die laten afvalresten achter van hun nachtelijk verblijf in tentjes. De omheining wordt weggenomen om nog dichter bij het water te zijn. Voor hun eigen veiligheid is het niet aangewezen om in de jachthaven te vissen. Graag zouden we vooruitgang zien in dit dossier, voor er ongevallen gebeuren", zegt Willy Mens, voorzitter van VVW Bocholt. De booteigenaars hadden vroeger ook al klachten over vissers in de buurt van hun boten in de passantenhaven.

Niet te Missen