Zo klinkt het nieuwe belgeluid van de Belgische overwegen (beluister)

Infrabel start vandaag met de installatie van een nieuw belgeluid aan de overwegen. Binnen anderhalf jaar zullen alle overwegen die beschikken over een bel er mee uitgerust zijn. Morgen geeft Infrabel een demonstratie van het nieuwe belgeluid aan een overweg in Kermt (Hasselt), maar vandaag kan u het hier al beluisteren.

Infrabel wil de veiligheid van de overwegen verhogen. Tijdens de eerste helft van 2014 werden 25 ongevallen aan overwegen vastgesteld waarbij vijf dodelijke slachtoffers vielen. Teveel vindt Infrabel en daarom start er samen met de installatie van het nieuwe geluid een sensibiliseringscampagne waarvan de bekende zanger Arno het gezicht is. De slogan is: “Het geluid dat je leven redt. Als je dat hoort, moet je stoppen.”

Het huidige ononderbroken mechanische belsignaal wordt vervangen door een elektronisch, pulserend geluid. Volgens wetenschappelijk onderzoek wordt zo’n golvend geluid beter waargenomen dan een continu geluid. De nieuwe bellen hebben ook een langere levensduur én een lager stroomverbruik.

Stapsgewijze installeren technische ploegen van Infrabel in Brussel, Vlaanderen en Wallonië deze elektronische bellen die telkens onmiddellijk in gebruik worden genomen. Tegen eind 2015 zullen de 1.601 overwegen, die zijn uitgerust met bellen, over het nieuwe belgeluid beschikken. De totale investering hiervoor bedraagt ongeveer 3 miljoen euro en omvat de ontwikkeling, productie en installatie.

Door MaLu