België op Wikileaks-lijst van gebruikers spionagesoftware

Bron © belga

Foto: Reporters / DPA

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft maandag een lijst gepubliceerd met gebruikers van spionagesoftware van een Duits bedrijf. Ook ons land wordt genoemd als een klant van FinFisher, een bedrijf dat systemen ontwikkelt om communicatie en data te onderscheppen, zowel van computers als mobiele toestellen.

Het Duitse bedrijf, opgericht in 2007 als deel van de Britse Gamma Group en sinds 2013 onafhankelijk, ontwikkelt volgens WikiLeaks malware die over de hele wereld door inlichtingendiensten gebruikt wordt om ‘journalisten, politieke dissidenten en anderen’ te bespionneren. Het gaat onder meer om systemen die Skype-gesprekken, e-mails, video en audio door de webcam en microfoon kunnen onderscheppen.

In december 2011 publiceerde de website een eerste keer documenten over spionageproducten en -activiteiten, waarbij FinFisher voor het eerst onder de aandacht kwam. ‘FinFisher blijft schaamteloos uit Duitsland opereren door tot wapens omgevormde observatiemalware te verkopen aan enkele van de meest corrupte regimes in de wereld’, zei WikiLeaks-stichter Julian Assange maandag nu in het persbericht. ‘De regering-Merkel beweert zich in te zetten voor privacy, maar haar daden spreken andere taal.’

Volgens de WikiLeaks-lijst kocht België 13 licenties aan, maar zijn die intussen allemaal opnieuw vervallen. FinFisher zou daarmee aan België ongeveer 1,1 miljoen euro verdiend hebben als ook de licenties die als ‘verwijderd’ zijn aangeduid, in rekening worden gebracht.

België telt twee inlichtingendiensten: de burgerlijke Veiligheid van de Staat en de militaire Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV).

Naast België staan ook Slovakije, Mongolië, Qatar, Zuid-Afrika, Bahreïn, Pakistan, Estland, Vietnam, Australië, Nigeria, Nederland, Singapore, Bangladesh, Hongarije, Bosnië-Herzegovina en Italië op de lijst. FinFisher helpt naar eigen zeggen overheidsdiensten en inlichtingendiensten om ‘zware criminelen’ te identificeren, localiseren en veroordelen.

Door