IJsland gaat kandidatuur EU-toetreding intrekken

Bron © belga

Foto: AFP

IJsland heeft donderdag bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Gunnar Bragi Sveinsson aangekondigd dat het land niet langer geïnteresseerd is om tot de Europese Unie (EU) toe te treden. In 2009 had Reykjavik zijn EU-kandidatuur ingediend. Twee jaar geleden kwam in IJsland een eurosceptische centrumrechtse regering aan de macht.

‘De belangen van IJsland worden beter gediend buiten de EU’, meldde het ministerie op zijn website. In 2009 had een centrumlinkse regering het toetredingsproces gelanceerd, op een moment dat IJsland in een diepe financiële crisis terecht was gekomen. De kandidatuur stond toen haaks op de publieke opinie, die in de EU en het eventueel introduceren van de euro een bron zag van geleden en toekomstig leed.

Het water tussen Reykjavik en Brussel was ook in gunstiger tijden tamelijk diep, door onenigheid over de visquota. De visvangst is dé bron van inkomsten voor de IJslandse economie.

De huidige regeringspartij, de Vooruitgangspartij van premier Sigmundur David Gunnlaugsson, is vierkant tegen de EU. Coalitiepartner Onafhankelijkheidspartij blaast in de kwestie zowel warm als koud, warm dan vooral door de banden met de zakenwereld.

Reykjavik wil nog wel nauw samenwerken met de EU, waarmee het land verbonden is door de Europese Vrijhandelsorganisatie (EVA of EFTA) en de Conventie van Schengen over het vrije verkeer van personen.

Door