© Luc Daelemans

Limburgers zijn honkvast: 7 op 10 willen niet buiten Limburg wonen

De Limburger is honkvast. Zoveel is duidelijk. Maar liefst 9 op de 10 Limburgers voelen zich volgens ons onderzoek thuis in de provincie en 7 op 10 zeggen dat ze niet graag buiten Limburg zouden wonen. Anderzijds is de (arbeids)mobiliteit veel groter geworden in vergelijking met het vorige onderzoek in 1998. Terwijl amper 3 op 10 Limburgers de provinciegrens overmoesten voor hun werk, is dat 17 jaar later al de helft.

Timmie Van Diepen

De wereld anno 2014 is niet meer die van 1998. Uit ons onderzoek bij 800 Limburgers, blijkt vooral dat de inwijking en de mobiliteit tussen de provincies groter is geworden. Daar waar in 1998 nog 86 procent van de inwoners geboren was in Limburg, is dat nu nog maar 78 procent. Grotendeels te verklaren door de inwijking vanuit andere landen en (vooral) provincies. De instroom is het grootst in West-Limburg, waar 6 op 10 inwoners in de provincie geboren zijn. In het Maasland, Midden-Limburg, Haspengouw en Noord-Limburg ligt dat cijfer op 8 op 10. Uit die cijfers blijkt nog maar eens dat de provinciegrenzen vandaag steeds minder een rol spelen.

Werken buiten Limburg

Tegelijkertijd groeit ook de (arbeids)mobiliteit van de gemiddelde Limburger. In 1998 kon 7 op 10 van de ondervraagden zijn job nog uitvoeren zonder ooit buiten de provincie te komen. Vandaag moet de helft van de ondervraagden in meer of mindere mate buiten de provincie komen voor zijn of haar werkzaamheden. Bij vrouwen is de arbeidsmobiliteit opvallend genoeg minder groot dan bij mannen. Zo werkt 73 procent van de vrouwen uitsluitend binnen Limburg, terwijl dat bij de mannen maar 37 procent is.

Provincie verlaten?

‘Een logische evolutie’, zegt professor demografie Patrick Deboosere (VUB). ‘Er is een toegenomen mobiliteit. Veel meer jongeren studeren ook langer en zijn daarna bereid of verplicht om verder te gaan werken.’ Zoals we in onze eerste aflevering al aantoonden, zorgen die evoluties ervoor dat het Limburggevoel ook een beetje terugloopt in vergelijking met 1998.

Toch blijft 9 op 10 inwoners nog altijd verknocht aan de provincie en voelen ze zich er thuis. Alweer is West-Limburg in die cijfers veel minder uitgesproken dan de rest van Limburg, wat opnieuw te maken heeft met de inwijking in de gemeenten die dichter bij Vlaams-Brabant liggen.

Op de vraag of ze het zagen zitten om de provincie te verlaten en ergens anders te gaan wonen, antwoordden 7 op 10 (68%) van de ondervraagden dat ze dat niet zien zitten. Maar ook aan die statistiek wordt geknabbbeld door de grotere mobiliteit, die blijkbaar ook in de hoofden van de Limburgers doordringt, want in 1998 was die terughoudendheid er nog bij 8 op 10 (81%) Limburgers.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent