© Photo News

Recordaantal faillissementen in maart

In maart hebben 1.174 Belgische bedrijven de boeken moeten sluiten. Dat zijn er 6,6 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om het hoogste aantal faillissementen ooit in de maand maart.

Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon donderdag. Vooral in de arrondissementen Brussel, Antwerpen en Turnhout lag het aantal failliete ondernemingen vorige maand hoger dan andere jaren. Het gaat vooral om kleine en gevestigde bedrijven. Toch gingen ook 3 bedrijven met meer dan 100 werknemers over de kop.

Volgens Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon, ligt de verklaring in de strengere voorwaarden voor het verkrijgen van bescherming tegen schuldeisers. ‘Dit heeft, veel meer dan de conjuncturele evolutie, een sterke invloed heeft op de faillissementsevolutie.’

Indien naar het volledige eerste kwartaal gekeken wordt, is de evolutie omgekeerd. In de periode januari-maart gingen 3.007 bedrijven over de kop in België, of 4,33 procent minder dan de 3.143 bedrijven in het eerste kwartaal van 2014. De daling is het sterkst in Wallonië. In Brussel is er wel sprake van een stijging.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent