‘Juni wordt zomers’

Na een winderige en kille maand mei lijkt de zomer midden volgende week eindelijk uit de startblokken te schieten. “De verwachtingen op lange termijn zien er ronduit zomers uit”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. “Vanaf midden volgende week wordt het droog en zonnig met maxima boven twintig graden. De tweede week van juni komt zelfs de kaap van 25 graden in zicht.”

Zonnekloppers en barbecuefanaten hebben het de voorbije weken hard te verduren gekregen. De gemiddelde maximumtemperatuur in mei bedroeg de eerste 25 dagen 17,6 graden, een halve graad onder het normale gemiddelde. “Doordat er regelmatig een stevige wind stond, voelde het vaak nog killer aan”, weet weerman Michel Nulens. Ook de nachten waren koel met een voorlopige gemiddelde minimumtemperatuur van 8,4 graden, ruim onder het gemiddelde van 9,2 graden. “Lichtpuntje is wel dat er relatief weinig neerslag is gevallen (45mm neerslag, 20 mm onder het gemiddelde). Maar doordat april of mei dit jaar geen opstoot van hoge temperaturen kenden, is de lente voor veel mensen tegengevallen.”

Hoogzomer?

Komende maandag gaat de meteorologische zomer van start, en die belooft volgens Nulens beterschap. “Juni begint met zomerse aspiraties”, aldus de weerman. Tot en met dinsdag moeten we nog even op de tanden bijten met veel regen en wind, maar daarna gaan de temperaturen in stijgende lijn met maxima die eindelijk boven de twintig graden uittorenen. “Een krachtig hogedrukgebied boven de Azoren schuift richting Europa, wat garant staat voor warmer, droog weer. Volgende week donderdag halen we mogelijk al 24 graden. Bovendien luwt de wind, waardoor de gevoelstemperatuur ook een pak hoger zal liggen.”

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Door Ruben Steegen