Kwart meer kleuters uit Nederland in Vlaamse kleuterklasjes

Lanaken staat op kop in de lijst van Vlaamse scholen met de meeste Nederlandse kleuters. In Het Wezeltje in Veldwezelt benadrukken ze dat Nederlandse ouders de stap naar Vlaanderen vaak zetten omdat de kinderen dan opvang hebben. Foto: Karel Hemerijckx

Lanaken -

De laatste vier schooljaren is het aantal kleuters uit Nederland in de Vlaamse kleuterscholen met een kwart gestegen, tot 1.278. Limburg en Oost-Vlaanderen zijn de koplopers, met respectievelijk 456 en 462 Nederlandse kleuters. Met 161 telt Lanaken de meeste kleuters.

Ook Hamont-Achel en Kinrooi staan in de top vijf. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (CD&V).

Dat steeds meer Nederlandse ouders hun kinderen naar Vlaanderen sturen, heeft volgens hen te maken met een betere structuur, meer discipline en kwaliteit. Maar er is ook een financiële reden.

In Nederland is er pas kleuteronderwijs vanaf vier jaar, in Vlaanderen vanaf 2,5 jaar. Door hun kinderen naar een Vlaamse kleuterklas te sturen, vermijden Nederlandse ouders de dure kinderopvang, tot 70 euro per dag.

Volgens Vera Jans moet men die trend in de gaten houden, om overvolle kleuterklasjes te vermijden.

Lees dit weekend meer in Het Belang van Limburg.

Door Jan Bex