Homohuwelijk in heel Amerika gelegaliseerd na historische beslissing Hooggerechtshof

Bron © mic.com, cnn, bbc

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdagmiddag het homohuwelijk in heel de Verenigde Staten gelegaliseerd. Het verbod op het homohuwelijk in een aantal staten werd als onwettig beschouwd.

Het Hooggerechtshof, het Supreme Court, oordeelde dat het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd is met de grondwet. Binnenkort kunnen homoseksuele koppels dus met elkaar trouwen in heel de Verenigde Staten, al kan het wel nog enkele dagen of weken duren vooraleer dit ook in alle staten officieel is ingevoerd.

Tot nu toe was het homohuwelijk al toegestaan in 37 staten. De 13 staten die een verbod hadden op het homohuwelijk, mogen het huwelijk tussen 2 mensen van hetzelfde geslacht vanaf nu dus niet meer weigeren.

Nipte meerderheid

Negen rechters van het Hooggerechtshof, waarvan er vijf als conservatief beschouwd worden, bogen zich de voorbije weken over de vraag of de Amerikaanse grondwet holebikoppels het recht geeft om te trouwen. Vier rechters vonden van niet, maar vijf rechters vonden van wel, wat maakt dat het verbod op het homohuwelijk ongedaan werd gemaakt.

Een passage uit het oordeel van het Amerikaanse Hooggerechtshof:

Historische beslissing

De beslissing is een historische overwinning voor de voorvechters van gelijke rechten voor holebi’s.

Massachusetts was in 2004 de eerste staat die het verbod op het homohuwelijk ophief, op een moment dat het homohuwelijk in het land nog taboe was. Pas vanaf 2013 volgden de meeste andere staten. De meerderheid van de Amerikanen is al langer voor het homohuwelijk.

Presidentskandidaten pro en contra beslissing Supreme Court

President Obama juicht de beslissing van het Supreme Court alvast toe. 'Vandaag kunnen we onomwonden zeggen dat we onze natie een beetje meer perfect hebben gemaakt', reageerde Barack Obama op het oordeel van het Hooggerechtshof. Op zijn Twitterpagina zei de president het volgende:

Ook Hillary Clinton, een van de Democratische presidentskandidaten, staat achter de beslissing van het Supreme Court.

 

Jeb Bush (de belangrijkste Republikeinse presidentskandidaat) daarentegen staat niet helemaal achter het oordeel van het Hooggerechtshof. Uit een peiling van NBC News en de Wall Street Journal van afgelopen week bleek nog dat 60 procent van de Republikeinen tegen het homohuwelijk is (tegenover 28 procent Democraten).

 

#LoveWins

De beslissing werd door heel wat voorstanders van het homohuwelijk, die bijeengekomen waren aan het Hooggerechtshof, op veel gejuich onthaald. En ook op Twitter blijven de reacties niet uit. De hashtag #LoveWins is intussen trending. 

Door Liesbeth Boel