© REUTERS

Rusland spreekt veto uit tegen resolutie Srebrenica

Rusland heef teen resolute van de VN-Veiligheidsraad over het bloedbad van Srebrenica verhinderd, omdat de moord op 8.000 Bosniërs als volkerenmoord werd omschreven. Moskou maakte woensdag gebruik van zijn vetorecht tegen een ontwerp, dat moest herinneren aan de misdaad van 20 jaar geleden. Het was de enige tegenstem. Vier landen, China, Angola, Nigeria en Venezuela, hadden zich onthouden, tien landen hadden ingestemd.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde het document 'onevenwichtig' en 'destructief'. Het is partijdig. 'Dit document helpt de verzoening niet'. Rusland is een trouwe bondgenoot van Servië, dat zich krachtig tegen de tekst had uitgesproken.

In het Bosnische Srebrenica hadden in juli 1995 Bosnisch-Servische troepen rond de 8.000 mannen en jongemannen vermoord. VN-blauwhelmen uit Nederland gaven de stad zonder strijd over aan de aanvallers onder generaal Ratko Mladic.

Wegens de kans op een Russisch veto werd de stemming met een dag uitgesteld. 'We hebben alles gedaan om Rusland tegemoet te komen', zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power. 'We hebben de schuldige zelfs niet genoemd. Maar Rusland is niet bereid tot compromissen. Dit is een veto tegen de feiten, die door honderdduizenden documenten, foto’s en forensische bewijzen gestaafd worden'. Herinnering en erkenning zijn de sleutel tot verzoening. 'Denkt Rusland misschien dat de ontkenning van de Holocaust de verzoening zou helpen? '

'Groot-Brittannië is diep verontwaardigd over het veto', zei de Britse VN-ambassadeur Peter Wilson. 'De handelswijze van Rusland besmeurt de nagedachtenis van allen die tijdens de volkerenmoord zijn gestorven. Moskou is de families van de 8.000 slachtoffers uitleg verschuldigd.'

Rusland kan als een van de vijf vetomachten -de anderen zijn de VS, China, Frankrijk en Groot-Brittannië- met een afwijzing elke VN-resolutie tegenhouden. Op een Frans voorstel van enkele jaren geleden om in kwesties van misdaden tegen de menselijkheid vrijwillig afstand te doen van zijn vetorecht, had Moskou niet gereageerd.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten