Cameron: ‘Groot-Brittannië is geen veilige haven voor migranten’

Bron © BELGA
  • Cameron is momenteel op staatsbezoek in Vietnam.

De Britse premier David Cameron wil de immigratiewetten van zijn land strenger maken. Dat zegt hij naar aanleiding van de crisis in het Franse Calais, waar een massa migranten pogingen onderneemt om de oversteek naar Engeland te maken.

‘We moeten meer doen’, zei Cameron aan de BBC tijdens een bezoek aan Vietnam. Hij waarschuwde dat illegale immigranten het land zullen worden uitgezet, zodat ‘mensen weten dat het geen veilige haven is.’

‘Alles dat gedaan kan worden, zal gebeuren om te garanderen dat onze grenzen veilig zijn en dat de Britse vakantiegangers op reis kunnen gaan’, zei Cameron nog. Hij zegt dat de overheid volop bezig is met het opstellen van wetten die het moeilijker maken om in Groot-Brittannië te blijven.

Insecten

De situatie is volgens hem erg moeilijk want er is een ‘zwerm van mensen die over de Middellandse Zee komen, op zoek naar een beter leven’. Dat Cameron daarbij verwijst naar een swarm (zwerm), ontlokt kritiek. ‘Hij moet zich herinneren dat hij over menselijke wezen spreekt en niet over insecten’, reageerde Harriet Harman, tijdelijk leider van de Labour-partij.

Nigel Farage, leider van de anti-immigratiepartij Ukip, verzekerde dat hij ‘zo’n taal’ niet zou gebruiken. Hij beschuldigde Cameron ervan het ‘hard te willen spelen’.

De vereniging Refugee Council hekelde een ‘afschuwelijk en mensonterend’ taalgebruik. ‘Dit soort van retoriek is niet meer dan olie op het vuur gooien, op een moment dat de regering in kalmte met de Europese partners moet werken om een oplossing voor deze ernstige humanitaire crisis te vinden.’

Tunnel bestormd

In de nacht van woensdag op donderdag probeerden opnieuw honderden migranten in Calais via de tunnel onder het Kanaal Groot-Brittannië te bereiken. Ze probeerden op wachtende vrachtwagens of onmiddellijk op de treinen te klauteren. De politie telde 800 tot 1.000 illegalen in de omgeving van de site en sprak van 300 pogingen om de tunnel binnen te raken. Volgens Eurotunnel is de afgelopen weken gemiddeld 1.500 tot 2.000 keer geprobeerd de site binnen te dringen.

Door