© BELGAIMAGE

© BELGA

Busramp Sierre: weduwe chauffeur blij met seponeren strafzaak

“Ik kan alleen maar blij zijn met de uitspraak van het Zwitserse gerecht, dit is nogmaals de bevestiging dat het onderzoek goed en grondig gevoerd werd.” Dat zegt Evy Laermans, de weduwe van de chauffeur die omkwam bij de busramp met Belgische en Nederlandse scholieren in het Zwitserse Sierre in 2012. De weduwe reageert hiermee op het seponeren van het dossier door het Zwitserse federaal tribunaal.

Minder te spreken is de weduwe over de mogelijkheid dat een advocaat van ouders van slachtoffers van de busramp overweegt om een nieuwe procedure te starten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Jammer genoeg vinden sommige personen de uitspraak van het Zwitserse gerecht nog niet voldoende en gaan ze nog verder gaan. Dit is een vicieuze cirkel waar geen einde lijkt aan te komen. Ik vind dit zeer triestig”, aldus de weduwe in een reactie aan Belga.

De strafzaak over het ongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre, waarbij 28 mensen om het leven kwamen, onder wie 22 kinderen uit Lommel en Heverlee, is definitief geseponeerd. Het federaal tribunaal wees het beroep af dat enkele ouders hadden aangetekend, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Het onderzoek wees uit dat de 34-jarige chauffeur een aandoening had aan de kransslagader en dat hij antidepressiva slikte met paroxetine, dat bij het begin van de behandeling zelfmoordneigingen kan opwekken. Maar het gerecht in Wallis stelde eerder al vast dat de chauffeur het geneesmiddel al twee jaar nam en dat de standaarddosis met de helft was verminderd begin 2012. De bedoeling was om het gebruik uiteindelijk compleet af te bouwen.

Advocaat Job Knoester uit Den Haag, raadsman van enkele ouders wier kinderen omkwamen bij de busramp, zei vrijdag dat hij zich beraadt over een nieuwe procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Hij heeft zes maanden de tijd om bij dat Hof een procedure aanhangig te maken. Volgens de advocaat willen de ouders weten waarom hun kinderen omkwamen in de busramp. Hij neemt het niet dat het Zwitserse gerecht nooit een reconstructie heeft willen laten uitvoeren van de ramp en ook geen onderzoek heeft gedaan naar de effecten van de medicatie van de chauffeur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten