Nederland stapt mee in RivierPark Maasland

De 45 kilometer Gemeenschappelijke Maas tussen beide Limburgen uitbouwen tot een internationaal vermaard landschapspark en een toeristische trekpleister van formaat. Dat is de inzet van een verklaring die woensdag ondertekend werd in het kasteel van Elsloo, aan de overkant van de Grensmaas ter hoogte van Kotem (Maasmechelen).

Guy Thuwis

Vertegenwoordigers van de beide provinciebesturen, de 5 Belgische en 6 Nederlandse Grensmaasgemeenten en de natuur- en landschapsorganisaties zaten woensdag samen voor het eerste grensoverschrijdend bestuurlijk overleg over het RivierPark Maasvallei. 'Al in 2012 hebben de Nederlands-Limburgse gemeenten gezegd dat ze meedoen aan het RivierPark', zegt projectleider Lambert Schoenmaekers. 'Nu starten ze effectief met drie pijlers. Zo zullen de Nederlands-Limburgse Maasdorpen onze huisstijl overnemen, met onder meer de Maasbakens en picknicktafels, zodat de mensen aan twee kanten van de Maas op dezelfde manier ontvangen worden. Nederlands-Limburg gaat zijn fietsroutenetwerk ook fors upgraden en ze gaan ook samen met ons promotie maken.'

Het RivierPark strekt zich uit van Lanaken/Maastricht in het zuiden tot Kinrooi/Thorn in het noorden en wordt begrensd door de Rijksweg en het Julianakanaal. Het gaat om een totale oppervlakte van 15.000 hectare, waarvan men 2.500 hectare als natuurgebied wil ontwikkelen. Men zit nu ongeveer aan de helft. Buiten de natuur gaat de aandacht ook naar cultuurlandschappen en het snoer van Maasdorpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten