Wikileaks maakt gehackte e-mails van CIA-baas openbaar

Bron © DPA/BELGA/AFP

CIA-directeur John Brennan Foto: AP

De klokkenluiderssite Wikileaks heeft woensdag documenten openbaar gemaakt die afkomstig zouden zijn van de private e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan. Volgens Wikileaks werden de gegevens door een hacker uit de mailbox van Brennan gehaald.

Onder de gepubliceerde documenten bevindt zich onder andere een persoonlijke vragenlijst die Brennan moest invullen om toegang tot vertrouwelijke informatie te krijgen. Verder werd er ook een brief gepubliceerd waarin een senator om uitleg vraagt bij de omstreden ondervragingsmethodes van de Amerikaanse geheime dienst.

De bekendmaking van de documenten werd door Wikileaks op voorhand aangekondigd via Twitter. Maar de klokkenluiderssite kan niet bewijzen dat de documenten authentiek zijn.

De CIA heeft in een reactie laten weten dat ‘het aftappen van e-mails van de familie Brennan een strafbaar feit is’. Het agentschap benadrukt ook dat er wellicht geen gevoelige informatie werd buitgemaakt.

Presidentskandidate Hillary Clinton kwam eerder al onder vuur te liggen omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken niet het computersysteem van de overheid gebruikte, maar een eigen e-mailaccount. De Republikeinen betoogden dat ze daarmee de nationale veiligheid in gevaar bracht.

Door