Homoseksuelen in Frankrijk mogen vanaf lente 2016 bloed geven

Bron © BELGA

Foto: AFP

Homoseksuelen in Frankrijk mogen vanaf de lente van 2016 bloed geven, zo heeft de Franse minister van Gezondheid, Marisol Touraine, woensdag aangekondigd. Ze preciseerde dat de maatregel “in etappes” zal worden ingevoerd om de veiligheid van de ontvangers te garanderen.

Wegens het risico op aids werd in de jaren 80 in Frankrijk beslist mannen die seksuele relaties met mannen hebben, permanent uit te sluiten van bloeddonatie. Minister Touraine zei al in 2012 dat ze op het verbod zou terugkomen.

Vanaf de lente van 2016 mogen homo’s die gedurende de twaalf voorafgaande maanden geen homoseksuele betrekkingen hadden, bloed (cellen en plasma) geven, nadat ze een vragenlijst hebben ingevuld en na een gesprek. Mannen die gedurende vier maanden geen homoseksuele relaties hadden of slechts met één enkele partner, mogen bloedplasma doneren.

Als uit een studie rond deze nieuwe donoren blijkt dat er geen risico’s zijn, kan in 2017 een tweede etappe ingaan waarbij de regels voor bloeddonatie door homoseksuelen verder aangepast worden.