Nieuwjaar op het werk: moet je collega’s kussen of niet?

Foto: Shutterstock

Op wat voor velen de eerste werkdag van het nieuwe jaar is, worden collega’s begroet met beste wensen. Vaak horen daar ook nieuwjaarszoenen bij, maar wie die liever niet krijgt, kan ze vermijden door zelf het initiatief te nemen om de hand te schudden, zegt de Nederlandse lichaamstaalexpert Frank Van Marwijk in het NOS Radio 1 Journaal.

Moet je collega’s zoenen of de hand schudden? Volgens Van Marwijk, auteur van het boek ‘Gelukkig Nieuwjaar’ over onder meer lichaamstaal en nieuwjaarsgroeten, is het niet zo eenduidig. “Met sommige collega’s heb je een persoonlijke band, die zijn als vrienden of familie en die zou je best een zoen willen geven, maar anderen weer niet. Dat onderscheid maakt het lastiger. Maar als die collega’s allemaal bij elkaar zijn, moet je wel een keuze maken: ofwel kussen, ofwel niet. Want de ene kussen en de anderen niet, dat is moeilijk. Probeer ofwel apart te zijn met de collega’s die je wel wil zoenen, of geef anders gewoon een hand”.

Volgens Van Marwijk gebeurt het ook steeds vaker dat vrienden elkaar gelukkig nieuwjaar kussen, al gebeurt dat eerder onder vrienden dan onder collega’s. “Bij collega’s is het toch zakelijker, ook bij mannelijke en vrouwelijke collega’s is er meer aarzeling. Het is ook tijdsgebonden. Er is een tijd geweest dat iedereen elkaar zoende, nu is dat toch wat minder”.

De gouden tip voor wie écht niet wil zoenen met collega’s, is zelf initiatief nemen. Niet door de arm stijf te houden en te hopen dat je collega de hint wel zal begrijpen, maar door zelf te groeten met een handdruk. “Wat niet zo goed werkt, zijn de gekke dingen die mensen doorgaans zoen, zoals knoflook eten of zeggen dat je een koortslip hebt of verkouden bent. Als iemand begint te zoenen, komt het ook heel onnatuurlijk en onecht over om weg te trekken: laat het dan maar gebeuren, ook al heb je er geen zin in. Het is ook niet erg om te zeggen dat je liever een hand geeft, maar dan kan je natuurlijk wel niemand meer kussen”.

Door tib