Mysterie rond 'akelige' geluiden in Nederland lijkt opgelost

West-Nederland werd dinsdagavond opgeschrikt door de melding van mysterieuze, akelige geluiden. De dreunende, soms schrapende tonen deden denken aan dat van blaasinstrumenten. Waren ze afkomstig van een industrieterrein of gaat het om buitenaardse wezens? EditieNL lijkt het mysterie samen met geofysicus Lennart de Groot te hebben opgelost. Dat meldt het Nederlandse Metro.

MCe

"'s Nachts koelt het aardoppervlak af en dan verandert de temperatuurverdeling. Daarbij wordt geluid teruggebogen naar het aardoppervlak en verplaatst het zich zo over grote afstanden dan overdag", legt de Groot uit. De theorie van RTL Late Night, dat het om een zonnestorm met akoestische zwaartekrachtengolven zou gaan, verwijst hij zo dus naar de prullenmand. "Het is dus gewoon een heel simpel natuurkundig verschijnsel", klinkt het.

2011 in Canada

In 2011 zorgde het fenomeen het eerst voor ophef. Het was toen in Canada te horen en een nieuwsgierige burger op onderzoek trok en uitkwam bij een graafmachine die cement aan het schoon schrapen was bij de aanleg van een skatepark. Het lijkt dus waarschijnlijk dat een gelijkaardig industrieel geluid zich dankzij Moeder Natuur over grote afstanden verplaatst en zo nodeloos voor ongerustheid zorgt.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent