Nederlander krijgt 7 jaar cel voor schietpartij in Hamont-Achel

Foto: VUM

Hamont-Achel - Een 32-jarige Nederlander is vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor een schietpartij in de Salvatorstraat in Hamont-Achel op 8 maart 2015. Hij raakte daarbij een Surinamer (42) in de kuit en een Nederlander (26) in de zij. Aanleiding van de schietpartij was een afpersingszaak waarbij de slachtoffers 500.000 euro van de inwoners van het huis eisten van waaruit de schoten gelost werden.

De schietpartij vond op een zondag op klaarlichte dag plaats. De slachtoffers kwamen met nog twee kompanen uit Colombia en Nederland verhaal halen bij de inwoners van het huis in de Salvatorstraat, een moeder en haar zoon. Het viertal eiste 500.000 euro van de twee. De eisers stopten briefjes onder de ruitenwisser en in de brievenbus van de inwoners, met daarop de namen, geboortedata en rijksregisternummers van wie ze viseerden. De moeder en de zoon besloten daarop hulp in te roepen van de 32-jarige Nederlander, een kennis. Toen de slachtoffers met hun knokploeg - “een strafexpeditie”, volgens de procureur - opdaagden, vuurde de Nederlander acht schoten af met zijn Beretta-pistool en verwondde twee personen.

 

“Hij schoot om te doden”, aldus het parket. De Nederlander, die nogal koel reageerde, verklaarde inderdaad geschoten te hebben, “maar niet om te verwonden”. Het komt hem op zeven jaar cel te staan en de verbeurdverklaring van zijn pistool, de man verblijft momenteel al in de gevangenis. Aan de slachtoffers moet hij ruim 7.000 euro betalen. De opdrachtgever inzake afpersing is is een 43-jarige Nederlander die in Antwerpen woont en over een rijk gevuld strafblad beschikt. Hij kreeg vier jaar cel en 6.000 euro boete. Zijn onmiddellijke aanhouding is gevraagd omdat hij verstek gaf voor het proces. Hetzelfde lot geldt voor twee kompanen die elk 18 maanden kregen. Nog twee andere betrokkenen zijn veroordeeld tot 18 maanden effectief en 24 maanden met uitstel.

Door GeHo