Stefan Everts en Joel Smets: "Motorcrossers afgeschilderd als vandalen, terwijl voetbalhooligans ons geld blijven kosten"

Foto: Belga/jvdp

Stefan Everts en Joel Smets halen in een open brief zwaar uit naar de overheid en de weinige steun die ze aan de motorcross-sport geeft. "Als liefhebber van motorcross raakt het me al veel langer dat we als vandalen en lawaaimakers worden afgeschilderd door de politiek en een groot deel van de bevolking." De respectievelijke tien- en vijfvoudige wereldkampioenen ergerden zich blauw aan de rellen na de verloren titelmatch van FC Antwerp. Ze vragen zich af waarom de voetbalsport - ondanks het hoge kostenplaatje voor de omkadering en veiligheid - wél subsidies blijft krijgen, terwijl de motorsport almaar meer naar de achtergrond verdwijnt.

"Als liefhebber van de motorcrosssport raakt het me al veel langer dat we als vandalen en lawaaimakers worden afgeschilderd door de politiek en een groot deel van de bevolking", steken de wereldkampioenen van wal. "Onze nationale trots is afgegleden naar de marginaliteit terwijl onze toprijders wereldwijd eeuwige roem oogsten. De rellen van afgelopen weekend met gefrustreerde supporters van voetbalclub R. Antwerp F.C. zijn voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Oorlogstaferelen, zinloze vernielingen, politieagenten die bekogeld worden met uitgerukte verkeersborden en stenen, privé-eigendommen die kapotgeslagen worden, voertuigen van ordehandhavers die in brand worden gestoken,… dit tart toch alle verbeelding", klinkt het.

"Geen draagvlak"

Beiden zijn verbolgen over het feit dat de overheid geen draagvlak ziet voor de motorcross-sport, maar wel handen vol geld uitgeeft om de wantoestanden en randverschijnselen rond het voetbal de baas te kunnen blijven. " Als moeders met hun kinderen met gevaar voor eigen leven tussen de mensen die zich fan noemen moeten rennen om geen slaag te krijgen en met de kans om in het ziekenhuis te belanden, dan is het normbesef in ons politiek zotte land helemaal zoek", aldus Everts en Smets.

Bier

Ze vinden het ook niet kunnen dat het voetbal zo'n stevige commerciële link uitbouwt met een biermerk. "Bier, en niet de variant zonder alcohol is het bestverkopende product in de meeste winkels en takstations. Is dat een normale gang van zaken? Is het promoten van alcohol bij een sport die volgens de overheid wel een draagvlak heeft om te bestaan, dan het juiste signaal naar onze kinderen die een volgende generatie op de wereld gaan zetten?", vragen ze zich af. "Ook hier, als het slecht is voor de maatschappij, neem het dan uit de winkelrekken."

Circuits verdwijnen

De motorcross-coryfeeën begrijpen niet dat voetbalstadions niet gesloten kunnen worden wegens overlast, maar dat de motorcrosscircuits blijven verdwijnen. "Vijftig jaar geleden was België bezaaid met geweldige circuits om de motorcross sport te beoefenen, nu zijn er nog vijf. Is er dan niet één persoon die ooit al klacht heeft ingediend tegen lawaai rond een stadion? Om een prachtige motorcross omloop te sluiten is er nochtans maar één klacht van een nabije buur nodig om de vergunning in te trekken?"

Politiek eigenbelang

Het duo stelt vast dat hun sport is afgegleden naar de marginaliteit. Het ontbreekt ook aan een grote, overkoepelende bond. "Met tientallen federaties die elkaars bloed wel kunnen drinken zijn we een versnipperde sport die geen vuist kan maken. Eigenbelang van de bonden en federaties op nationaal en regionaal niveau. In Nederland is het veel beter geregeld. De KNMV, het overkoepelend orgaan van alle gemotoriseerde sporten, wordt geleid als een volwaardig bedrijf. Met tienduizenden leden heeft de motorsport een stem in Nederland en zal er op politiek niveau eerst nagedacht worden voor men deze grote (stemmen opleverende) groep tegen de haren in strijkt", besluiten ze.

De volledige open brief kan u hier terugvinden.

 

Door MCe
VOOR ABONNEES