Gaston Berghmans enkele maanden voor zijn dood: "Ik zal geen honderd jaar worden"
De op zaterdag overleden Antwerpse komiek Gaston Berghmans werd enkele maanden geleden nog in de bloemetjes gezet voor zijn negentigste verjaardag. Toen burgemeester Bart De Wever bloemen schonk aan het icoon, liet die laatste weten dat hij niet veel ouder zou worden. "Alles kan, maar dat zou nogal straf zijn", liet Berghmans toen aan VTM NIEUWS optekenen.
Gaston Berghmans is in Vlaanderen onsterfelijk geworden door zijn sketches en typetjes. Zaterdag overleed Berghmans op 90-jarige leeftijd in een dienstencentrum in Schoten aan de zijde van zijn vrouw Jenny. Jaren waar hij enkele maanden geleden nog voor in de bloemetjes werd gezet. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) kwam even langs en overhandigde zijn cadeau.
Toen liet Berghmans aan VTM NIEUWS optekenen dat hij al aan een gezegende leeftijd gekomen is."Ik weet al op voorhand dat ik geen honderd jaar zal worden", zei hij toen. "Alles kan, maar dat zou wel heel straf zijn."
OVERZICHT. Een carrière in theater, op tv en het witte doek
Vlaams acteur en komiek Gaston Berghmans werd geboren op 11 maart 1926 in Merksem. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van Leo Martin, met wie hij samen het bekendste komische duo van Vlaanderen vormde in de 20ste eeuw. Berghmans is op zaterdag 21 mei 2016 overleden. Hij werd 90 jaar.
Berghmans treedt al enkele jaren regelmatig op als komiek als hij eind jaren vijftig Leo Martin leert kennen in de Billiard Palace in Antwerpen. Leo speelt er saxofoon en klarinet in het orkest van Willy Rockin en Berghmans moet er de centrale gasten introduceren.
Eind jaren vijftig, begin jaren zestig speelt Berghmans mee in enkele Vlaamse komische films zoals Een zonde waard (1959), Hoe zotter, hoe liever (1960) en De stille genieter (1961). Al deze film worden geregisseerd door Edith Kiel.
Optredens
In de jaren zestig beschikt Martin over een eigen orkest en wordt het eenvoudiger om Berghmans uit te nodigen om sketches te komen spelen. Als een soort voorprogramma voor het muzikale gedeelte voeren Berghmans en Martin af en toe samen sketches op. Met deze optredens wordt de basis gelegd voor wat later “Gaston en Leo” zal worden, maar het duurt nog tot 1972 vooraleer ze definitief als komisch duo op de planken staan.
Ancienne Belgique
Terwijl Martin rondtoert met zijn orkest is Berghmans een graaggeziene gast in het variété. Vooral in de Ancienne Belgique in Antwerpen maakt hij furore met zijn acts. Berghmans en Martin blijven wel contact houden en treden ook regelmatig samen op. In 1972 doekt Martin zijn orkest op en treden hij en Berghmans op als komisch duo, ook op televisie. Hun carrière als “Gaston en Leo” is gelanceerd. Toch stappen ze af en toe nog in een avontuur met andere acteurs. Zo trekken ze midden jaren zeventig met onder meer Tony Bell, Yvonne Verbeeck en Norma Hendy volle zalen met de revue Slisse en Cesar.
Kolderbrigade
In 1980 verschijnen Berghmans en Martin samen met Yvonne Delcour en Romain Deconinck in de komische politiereeks De Kolderbrigade. Vanaf 1981 starten ze met hun beroemde eindejaarsshows op de BRT. Verschillende sketches worden klassiekers. Zo wordt die met Joske Vermeulen in 2011 door de luisteraars van Radio 2 verkozen tot de allerbeste, terwijl Berghmans zelf de beste herinneringen heeft aan een sketch waarin drie dames met parkeerproblemen kampen.
Tussendoor spelen de twee ook samen in verschillende films: “De boot naar Spanje” (1982), “Zware Jongens” (1984), “Paniekzaaiers” (1986) en “Gaston en Leo in Hong Kong” (1988). Na de oprichting van de commerciële omroep VTM, besluiten Gaston en Leo om de overstap te maken en de BRT achter zich te laten.
Ondanks hun blijvende populariteit krijgen beiden te kampen met gezondheidsproblemen. Berghmans herstelt van darmkanker, maar Leo Martin overlijdt op 18 maart 1993 aan de gevolgen van longkanker. Een half jaar eerder werden ze nog gevierd in de VTM-show “20 jaar Gaston en Leo”.
Na het heengaan van Martin treedt Berghmans nog regelmatig solo op en vormt hij af een toe een komisch duo met Carry Goossens. In 2006 zendt VTM een vijfdelig portret uit van Berghmans, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. Nadien verschijnt hij nauwelijks nog op televisie. In 2008 is hij nog te zien in de film Christmas In Paris. Zijn laatste film, ook al omdat zijn gezondheid het naar eigen zeggen niet meer toelaat in een nieuw filmverhaal te stappen.
Standbeeld
In 2006 bekroont koning Albert II hem met de titel Commandeur in de Kroonorde. In 2010 krijgt hij een bronzen standbeeld op het Victor Roosensplein in Merksem.
Gaston Berghmans was getrouwd met Jenny. Samen hebben ze een dochter, Chantal. Nog tot enkele maanden voor zijn dood zorgde zijn vrouw voor hem op hun appartement aan de Bredabaan in Merksem. Daarna verhuisde Berghmans naar een rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij op 21 mei 2016 overleed. Hij werd 90 jaar.
"Gaston toverde op het laatste moment nog een glimlach tevoorschijn"
© VUM
De Antwerpse komiek Gaston Berghmans verbleef op het einde van zijn leven in een zorgencentrum in Schoten. Tot op het laatste moment kreeg de 90-jarige Berghmans palliatieve zorgen toegediend. Zijn vrouw Jenny en zijn kinderen Paul en Chantal bleven tot zijn overlijden aan de bedstee staan.
Gaston Berghmans overleed zaterdag op 90-jarige leeftijd. Zijn familie bleef tot het laatste moment bij de Antwerpenaar, die in de laatste dagen van zijn leven palliatieve zorgen kreeg toegediend.
"Chantal, Paul en Jenny hebben zich meteen naar het zorgencentrum gehaast", weet vriend van de familie Pascal Van Nuffel. "Het leek alsof Gaston speciaal op hun komst had gewacht. Hij heeft de hand van zijn dochter vastgepakt en een kleine glimlach tevoorschijn getoverd. Dan is hij op een klein kwartier tijd uitgedoofd."
Monument
Ook voor Van Nuffel was de emotionele klap van Gastons dood moeilijk te verwerken. "Het blijft erg. Gaston was een monument en icoon in Vlaanderen, maar vooral een heel lieve en toffe man. Hij zal door velen gemist worden."
De begrafenis van Gaston Berghmans vindt op vrijdag 27 mei om 11.30 uur plaats in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. "Gaston was een ontzettende liefhebbers van de Antwerpse taal en de pastoor van de kerk is erom bekend van het Antwerps in zijn missen te verwerken", vertelt Van Nuffel. Onder meer prins Laurent zou nog zijn laatste eer aan de komiek willen bewijzen.
Gaston Berghmans wordt vrijdag begraven in Sint-Andrieskerk
© ISOPIX
De zaterdag overleden Antwerpse komiek Gaston Berghmans wordt volgende week vrijdag om 11.30 uur begraven in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. Dat meldt een goede vriend van Berghmans.
De uitvaart zal worden voorgegaan door priester Rudi Mannaerts, bekend in het Antwerpse omdat een deel van zijn mis in het Antwerps gebeurt. Het is nog niet bekend of er een groot scherm wordt geplaatst buiten aan de eerder kleine kerk. Daarover zou morgen/zondag meer duidelijkheid moeten komen, aldus nog de vriend.
De komiek overleed zaterdagochtend op 90-jarige leeftijd in het rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij nog maar enkele maanden woonde. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.
(belga)
Verhoogde dioxines in Beringen: “Een kip werd haan. Er kan een link zijn”
18-jarige opgepakt voor moord op prostituee die in stukken gesneden werd teruggevonden in Antwerpen
Limburgse superfans van Will Tura emotioneel over zijn afscheid: “Ik heb de hele ochtend gehuild”
Elise Mertens stunt zich naar vierde ronde, ook Kim Clijsters en Justine Henin genieten mee
Organisatoren Hasseltse protestactie na zaak-Reuzegom: “Dit gaat verder dan Sanda Dia”