© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

Vrijwilligers Damburgkapel gehuldigd

Op zondag 29 mei verzamelde de buurt van de Bocholter Damburgkapel op het grasperkje voor hùn kapel. Samen met leden van de kerkfabriek en het gemeentebestuur werd het glas geheven op de gerenoveerde kapel en werden Lena, Jeanneke en Julienne gehuldigd omdat ze al tientallen jaren instaan voor het beheren en poetsen van het kapelletje.

Koen Nijsen

Burgemeester Jos Claessens deed in zijn toespraak de geschiedenis van de kapel van Bovendorp – zoals de oude kapel oorspronkelijk genoemd werd - uit de doeken. Deze oude kapel stond aan de overkant van de Reppelerweg, waar nu het Huisartsenhuys staat. Toen in 1951de oude Reppelerweg gerenoveerd werd, werd ook het kruispunt met de Damburgstraat omgelegd en is oude kapel afgebroken. De gemeente vond een plekje voor de nieuwe, huidige Damburgkapel, in de buurt van de Sprink. Een reusachtige moeraseik moest gekapt worden. De tweede dikke eik kon blijven staan hier dicht bij de Damburgkapel. De wildernis rondom werd aangepakt en werd omgetoverd naar een groenpark en vijver. De nieuwe Damburgkapel werd gebouwd in 1958. Architect Dreesen uit Bree tekende de plannen, de broers Van Erum, waarvan Jef en Bèr nog leven, metsten de kapel en brouwer Frans Martens betaalde de bouwwerken.

De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de zes mooie brandglasramen stellen St.-Kristoffel, St.-Laurentius, St.-Antonius, de heilige Bernadette Soubirous, St.-Franciscus van Sales en Onze-Lieve –Vrouw van Lourdes voor.

In de beginjaren werd er iedere avond van de meimaand door de buurtbewoners de rozenkrans gebeden. Madame Behiels, echtgenote van dorpsfiguur adjudant Staf Behiels, bad dan voor.Voor het kerstspel waren de Sprink en de kapel ideale opvoeringsplaatsen voor taferelen uit het kerstverhaal.Het interieur van de kapel kreeg nieuwe gordijnen en een laagje verf. Dit werd uitgevoerd door Lei en Bertha Luys. De siertuin vooraan en het grasperk achteraan worden nog prima onderhouden door de mannen van de gemeentelijke groendienst en Ter Engelen.

Lena Stinissen-Kusters, Zjanneke Simons en Julienne Timmermans nemen al jaren het poetswerk voor hun rekening en openen en sluiten dagelijks de deur, om zo ongenodigde gasten ’s nachts buiten te houden, voor hun rekening. Voor hun vrijwillige, spontane inzet, kregen ze een Bocholter geschenkbox overhandigd.

Tot slot wist de burgemeester ook nog te vertellen dat de vijver van de Sprink werd aangelegd door de gemeente in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Burgemeester Frans Martens liet er eikenbomen planten. In de zomer was de vijver een natuurzwembad en in de winter, tijdens de ijsdagen, een schaatsbaan. Nog steeds blijft dit een geliefde plek voor wandelaars om even tot rust te komen.Niet alleen voor hondeneigenaars maar ook voor vele Bocholtenaren ligt de Sprink steevast op hun wandelroute.Net als vroeger is de Damburgkapel nog steeds een plaats om ongezien even tot rust te komen.

Niet te Missen