Dit zijn de 25 beste uitvindingen van 2016 volgens Time

Hier zijn ze dan, de 25 beste uitvindingen van het afgelopen jaar. Het Amerikaanse magazine Time maakte een selectie uit 25 voorwerpen die volgens hun ongetwijfeld de status van ‘geniaal en onmisbaar’ zullen krijgen. Misschien vind je hier wel een ideaal cadeautje voor de komende feestdagen. Al vrezen we wel dat sommige uitvindingen nét iets minder geschikt zijn om de goede sint mee te laten sleuren of om onder de kerstboom te leggen.

mal

1. The VR headset van Sony

© EPA

Vanaf de release van deze headset zijn mensen niet meer verplicht om diep in de buidel te tasten om weg te kunnen dromen in een virtuele wereld. Vroeger zat je met een dubbele kost; je betaalde pakweg 800 euro voor een headset én je moest nog eens extra investeren in een computer die krachtig genoeg was om deze headset te kunnen ondersteunen. Sony pakte het slimmer aan: De VR-headset is ontworpen om te werken met een console die miljoenen mensen toch al in huis hebben: de PlayStation 4. Gamers die op zoek zijn naar een extreme game-ervaring: Virtual reality ligt nu, dankzij Sony, binnen handbereik.

Te koop voor ongeveer 400 euro

2. Dakpannen als zonnepanelen

© REUTERS

Vanaf nu kunnen we allemaal de natuur een handje helpen. Uitvluchten als ‘zo’n zonnepaneel op je dak, dat is toch wel extreem lelijk’ behoren de dag van vandaag tot het verleden. Vanaf volgend jaar verkrijgbaar: het Solar Roof van Tesla; een reeks tegels die in mekaar passen en voorzien zijn van ingebouwde zonnecellen. Deze samenwerking tussen Tesla en Solarcity kan niet anders dan een wereldwijd succes worden. Al kan de prijs nog roet in het eten gooien. Deze werd tot op heden nog niet bekend gemaakt.

Nog niet verkrijgbaar

3. De autoband die draait... in alle richtingen

In een tijd dat autofabrikanten volop bezig zijn met het ontwikkelen van zelfrijdende wagens stortte bandenfabrikant Goodyear zich op het heruitvinden van wielen. Hun sferische band ‘Eagle 360’ laat voertuigen toe om in verschillende nieuwe richtingen te bewegen: zijdelings een parkeerplaats bezetten zou met deze band geen enkel probleem moeten zijn. Maar deze band zou ook helpen om op gladde ondergronden meer grip te krijgen. Terwijl andere banden onder een auto vastgeschroefd worden werken deze wielen helemaal anders: ze zweven als het ware onder de wagen omdat ze magnetisch zijn. Goodyear vertelt wel dat deze uitvinding nog niet dadelijk in de handel te verkrijgen zal zijn. De wielen zijn bedoeld voor zelfrijdende wagens, en die zullen we (vermoedelijk) pas over 5 jaar op onze wegen zien.

Nog niet verkrijgbaar

4. De Ultieme wekker

Moeilijk om te geloven dat een alledaags voorwerp als een wekker je kan helpen om beter te slapen. Stel je voor: een wekker die je helpt met het scheppen van een ideale slaapomgeving door de temperatuur, vochtigheidsgraad, het licht en zelfs de luchtkwaliteit in je slaapkamer te regelen. Deze wekker houdt zelfs je slaapcyclus bij en wekt je automatisch op het meest perfecte moment, waardoor je nooit meer vermoeid uit je bed stapt. Je hebt het al door, de ‘Sense’ van het Amerikaanse bedrijf Hello is geen gewone wekker. Het toestel wordt geleverd met een speciaal kussen waarin verschillende sensoren zijn in verwerkt. Dit alles om je het perfecte slaapcomfort te bieden.

Sense verkrijgbaar vanaf 120 euro

5. Een drone om overal mee naartoe te nemen

Drones winnen de laatste tijd enorm aan populariteit. Maar echt elegant en gebruiksvriendelijk kan je deze vliegende wondertjes niet echt noemen. Dat is nu verleden tijd met DJI’s Mavic Pro, een drone die uitgerust is met 4k camera, beschikt over software om obstakels te vermijden en de mogelijkheid biedt om objecten te volgen tijdens het vliegen. Niets nieuws maar deze drone kan je netjes opvouwen tot het formaat van snee brood. Handig om mee te nemen dus.

Verkrijgbaar vanaf 800 euro

6. De Cannabis e-sigaret

Cannabis als pijnstiller is in ons land volop in opspraak. In Amerika wordt deze vorm van medicatie echter al geruime tijd gebruikt. Het Californische bedrijf Hmbldt komt daarom op de markt met een elektronische sigaret die bij inhaleren een dosis cannabis-olie vrijgeeft. Deze olie is zodanig bewerkt dat hij wel een pijnstillende en kalmerend effect heeft, high zal je er echter niet van worden.

Verkrijgbaar (in Amerika) voor $100

7. Het Chinese ruimtestation TIANGONG 2

De Chinese autronauten moeten nogal verbaasd gekeken hebben toen ze eerder dit jaar arriveerden in het nagelnieuwe Chinese ruimtestation. Met een lengte van 10,2 meter is het niet bepaald een groot optrekje. Zeker niet als je het vergelijkt met het ISS dat ongeveer de lengte heeft van een voetbalveld. Wat dit ruimtestation zo speciaal maakt is dat het enkel en alleen door China werd gebouwd. Ongeveer 10 jaar nadat ze hun eerste mens de ruimte instuurden. Niet slecht als je weet dat het ISS onstaan is door een samenwerking van 15 landen, waaronder twee ruimtegrootmachten Amerika en Rusland.

Er is er maar eentje dus de kans dat het te koop wordt aangeboden is voorlopig nog klein

8. Zeewier als voedsel

“Of we het nu lekker vinden of niet, we zullen het moeten eten.” Dat zijn de krachtige woorden van Bren Smith, CEO van oceaanboerderij Greenwave. Omdat de wereldbevolking blijft groeien zullen we niet anders kunnen dan zeewier toevoegen aan onze menukaarten: Het is goedkoop, gezond en eenvoudig te verbouwen.

Overal verkrijgbaar

9. Bestek voor mensen met Alzheimer

Toen haar grootmoeder de diagnose Alzheimer kreeg voelde Shao Yao zich hopeloos. Ze vertelde dat ze het frustrerend vond om haar te zien worstelen met dagdagelijkse bezigheden zoals eten. Ze liet zich hierdoor inspireren om een setje bestek en servies te ontwerpen waardoor mensen met alzheimer en andere ziekten die de hersen- en spierfunctie aantasten, opnieuw makkelijker kunnen eten. Zo gebruikte ze onder andere heldere kleuren zodat mensen sneller het verschil zien tussen hun bord en hun eten. Het doel van deze uitvinding is volgens Yao om opnieuw samen van een maaltijd te kunnen genieten.

Eatwell Assistive Tableware verkrijgbaar vanaf 60 euro

10. Levensreddende zoete aardappelen

In Centraal-Afrika hebben meer dan 43 miljoen kinderen onder 6 jaar een ernstig tekort aan vitamine A. Hierdoor vallen ze sneller ten prooi aan ziektes als malaria en blindheid. Omdat het geen zin heeft om het hele land van vitaminepillen te voorzien moest er naar een andere oplossing worden gezocht. Dus kwam het bedrijf Harvestplus met het idee om deze landen hun eigen medicatie te kweken en dit in de vorm van zoete aardappelen, rijk aan vitamine A. De wetenschappers van Harvestplus ontwikkelden daarom een speciale soort die rijker is aan vitamine A en ook beter bestand is tegen droogte.

11. De kunst-pancreas

Mensen met suikerziekte moeten dagelijks hun bloedwaarden in het oog houden om gezond te blijven. Wijken de waarden af moet deze worden bijgesteld met insuline of snacks. Het bedrijf Medtronic wil dit probleem oplossen en stelt daarom de artificiële pancreas voor. Van zodra mensen het toestelletje aan hun lichaam bevestigen meet het om de 5 minuten de suikerspiegel in het bloed en voegt automatisch insuline toe als dat nodig is.

Verkrijgbaar vanaf volgend jaar

12. Een slimme tandenborstel

1 op 2 volwassenen vergeet nog steeds om hun tanden tweemaal per dag te poetsen. 3 op 4 vervangt zijn tandenborstel niet om de 3 à 4 maanden, nochtans is iedereen voldoende op de hoogte van de gevolgen van slecht gebitsonderhoud. De tandenborstel van Quip probeert hier een einde aan te maken. “We willen tandenpoetsen opnieuw leuk maken zodat mensen sneller naar hun tandenborstel grijpen”. Het concept is eenvoudig en doet eigenlijk niets meer dan je tijdig verwittigen wanneer je moet poetsen. Het sterkste punt van Quip is het design, het toestel zou zo uit de Applestore kunnen komen.

Verkrijgbaar vanaf 25 euro

13. De opvouwbare fietshelm

Een fietshelm, het vreselijk vervelende en onhandige ding dat je hoofd beschermt bij een val of ongeval met de fiets. De vraag ‘waarom dragen zo weinig mensen een fietshelm’ is dan ook een overbodige vraag. Hopelijk zien we met de Morpher hier verandering in komen: deze helm is even sterk als een gewone fietshelm, maar kan volledig worden opgevouwen zodat je hem, eenmaal op je bestemming aangekomen, makkelijker kan wegsteken.

Verkrijgbaar vanaf 100 euro

14. Persoonlijke luchtzuiveraar

Waar je ook komt, overal adem je vervuilde lucht in. Maar daar heeft een bedrijf alweer een oplossing voor gevonden. Het resultaat: Wynd, een draagbare luchtfilter, niet groter dan een waterfles, die je overal mee naartoe kan nemen. Het toestel zuigt alle slechte lucht uit je directe omgeving weg. Ook de gevaarlijke stoffen die je willens nillens inademt, behoren met dit toestel tot het verleden.

Verkrijgbaar vanaf 60 euro

15. De speelprothese

Protheses zijn gewoonlijk niet zo leuk om naar te kijken. Maar daar zijn ze uiteraard ook niet voor ontworpen. Ze werden ontwikkeld om aan een specifieke behoefte te voldoen. Terwijl dit ok is voor de meeste volwassenen ligt dat voor kinderen die met hun vriendjes willen meespelen toch een heel stuk gevoeliger. Daarom is er nu IKO, een prostetische arm die net uit een film van Inspector Gadget geplukt zou kunnen zijn. Als de kinderen een hand nodig hebben, dan hebben ze er een, maar verschillende onderdelen van de prothese kunnen vervangen worden door andere speelgoed attributen. Deze attributen zijn bijvoorbeeld allemaal compatibel met Lego. De prothese sloeg zo aan bij het testpubliek dat zelfs kinderen die geen ledematen missen er graag eentje wilden hebben.

Nog in testfase

16. Tijdelijke huisjes van Ikea

Vorig jaar haalde de Ikea Foundation nog de krantenkoppen met hun lijn van tijdelijke huisjes ‘Better Shelter’. Het idee is vrij eenvoudig: de huisjes kunnen vlak vervoerd worden en eenmaal terplaatse, in minder dan 4 uur tijd geassembleerd worden tot een klein huisje voorzien van sloten en zonnepanelen. De UN stuurde tijdens de vluchtelingencrisis al 16.000 van deze units naar noodgebieden. Daar wordt vaak creatief omgesprongen met deze huisjes en worden ze in geen tijd omgebouwd tot ziekenhuizen, opvangplaatsen en meer.

17. Zelfrijdende tractors

Deze tractoren zorgen er niet alleen voor dat boeren meer vrije tijd hebben, ze zorgen er ook voor dat boeren met opbrengt kunnen genereren op een zelfde stuk land. Dit door andere, complexere zaaitechnieken mogelijk te maken.

18. De zwevende gloeilamp.

Dit opmerkelijk staaltje techniek genaamd ‘Flyte’ komt uit het brein van ene Simon Morris. Als kind was hij al gefascineerd door zwevende objecten. Hij was ook de eerste die een hooverboard ( bekend van de film Back to the Future) wist te maken. Deze keer past hij diezelfde passie toe op een gloeilamp die dankzij een magnetisch veld blijft zweven en draaien. Door het succes van deze gloeilamp wil Morris een hele lijn van zwevende producten uitbrengen.

Flyte verkrijgbaar vanaf 280 euro

19. De sterke, uiterst stille haardroger

De naam James Dyson doet bij de meesten onder ons wel een belletje rinkelen. We kennen hem vooral van de knap ontworpen stofzuigers zonder zak. Nu heeft hij het concept van de haardroger onder handen genomen. Het resultaat: een uiterst krachtige en tegelijke uiterst stille haardroger die je haar niet beschadigt.

Dyson Supersonic verkrijgbaar vanaf 340 euro

20. Lichaamstemperatuur meten zonder aanraken

Iedereen met kinderen weet hoe vervelend het kan zijn om iemands temperatuur te nemen. De thermometer onder de arm schuiven, je kind enkele minuten stil laten zitten en dan maar hopen dat de thermometer zijn werk doet, wat vaak niet of minder het geval is. Daarom zijn er al verschillende bedrijven geweest die themometers op de markt brachten die dankzij infrarood snel iemands lichaamstemperatuur konden meten. Een model springt er echt uit, de Arc-Instatemp. Plaats het toestel vlakbij iemands voorhoofd en binnen de twee seconden lees je de juiste temperatuur af.

ARC Instatemp verkrijgbaar vanaf 30 euro

21. Een elektrische wagen voor een breed publiek

Je kan bij de aankoop van een elektrische wagen twee kanten uit: ofwel zijn ze te duur, ofwel hebben ze een verwaarloosbaar bereik. General Motors beweert met hun nieuwe model het gat tussen deze twee uitersten op te vullen. De Chevrolet Bolt kan 300 km aan met één laadbeurt en is in vergelijking met andere elektrische voertuigen een stuk goedkoper, ongeveer 28.000 euro

Nog niet verkrijgbaar

22. De zelfstrikkende schoen

En opnieuw kunnen we een verwijzing maken naar Back To The Future. Anno 2016 is het Nike die met het concept van deze ‘automatische’ schoen op de proppen komt. Het lijkt misschien iets frivool, een schoen die zijn eigen veters bindt maar voor atleten en minder mobiele mensen is het een behoorlijke aanwinst. Jammer genoeg komt deze aanwinst ook met een zeer stevig prijskaartje.

Nike Hyperadapt 1.0 verkrijgbaar vanaf 700 euro

23. Draadloze oortelefoons

Apple staat er om bekend om regelmatig met een echte primeur op de proppen te komen. Zo ook tijdens de lancering van de nieuwe iPhone 7. Toen werden ook deze draadloze oortjes gelanceerd om het gemis van een hoofdtelefooningang op het nieuwe iPhonemodel te compenseren. Het zijn ook slimme oortjes want zo pauzeren ze bijvoorbeeld je favoriete muziek geheel vanzelf als je ze uit je oren haalt.

Apple Airpods verkrijgbaar vanaf 130 euro

24. De sprekende en luisterende luidspreker

Deze luidspreker werd uitgerust met het door Amazon ontwikkelde Alexa. Dit is de tegenhanger van Siri (op iPhone) en Cortana (Microsoft). Alexa is veel krachtiger dan de versies van Apple en Microsoft. Geen nood meer om op een speciale manier te leren praten tegen je apparaten. Het systeem herkent de manier waarop je normaal spreekt.

Amazon Echo verkrijgbaar vanaf 150 euro

25. Levensechte Barbie’s

Reeds 57 jaar is ’s werelds meest populaire pop graatmager. Hierdoor wordt er voor veel jonge meisjes een totaal verkeerd beeld opgehangen over de ideale vrouwenmaten. Tot Mattel begin januari besloot om Barbie er meer te laten uitzien als de meisjes die er mee spelen. Hoewel het originele model nog steeds bestaat kan je nu kiezen uit 3 verschillende lichaamstypes: Klein, groot en rond. Een uitstekend idee zo blijkt want Mattel zag de verkoop van Barbie met 44% stijgen.

Aangeboden door onze partners