Advocaat vraagt halvering van gevorderde straf voor moord op vriendin

De advocaat van Stefan K. Heeft aan de drie rechters van de correctionele rechtbank van Tongeren gevraagd om rekening te houden met een aantal verzachtende omstandigheden in hun bestraffing van zijn cliënt. Eerder had het openbaar ministerie al een gevangenisstraf gevorderd van 20 jaar en een levenslange ontzetting uit zijn rechten. De Tongenaar staat terecht voor de doodslag op zijn Poolse vriendin in maart 2015.

Advocaat Vosters begon zijn pleidooi met een profielschets van zowel Stefan K. als zijn Poolse vriendin Karina Wyrwas. Zo leerde Stefan K. haar in 2014 kennen op café en werd hij al snel verliefd. Maar de relatie van de twee liep niet over rozen. “Het was een woelige relatie maar telkens na een ruzie nam hij haar terug binnen”, zei Vosters. “De problemen begonnen al zeer snel na het begin van de relatie in 2014. Hij wordt gewaar dat ze over zowat alles liegt. Zo zegt ze dat ze tolk is bij Justitie en liegt ze ook over haar adres.” Wyrwas kon ook gewelddadig uit de hoek komen als ze gedronken had. Door die leugens, het feit dat ze niet veel in het huishouden deed en vaak dronk liep de spreekwoordelijke emmer van Stefan K. stilaan over.

Strafregister

Maar ook K. was geen onbesproken blad. Vooral als hij gedronken had kon hij agressief uit de hoek komen. Maar desondanks had hij nog een blanco strafregister. Op 1 maart 2015 liep de emmer van K. helemaal over. Nadat hij en zijn vriendin in de voormiddag waren gaan kaarten en al redelijk dronken terug thuis kwamen kregen ze een eerste keer ruzie. Toen hij enkele uren later opnieuw ruzie kreeg met Wyrwas, omdat hij wilde gaan slapen, kwam het tot een schermutseling waarbij de dodelijke steken vielen. Volgens de advocaat werd K. duidelijk uitgelokt door de vele leugens. Niet alleen werd hij mentaal onder druk gezet maar ook fysiek. Volgens Vosters staat het echter wel vast dat K. niet de bedoeling had om Wyrwas te doden.

Vosters ging ook dieper in op de koele houding die K. na de feiten, volgens het parket, toonde. Hij had ook liever gehad dat zijn cliënt onmiddellijk de hulpdiensten had verwittigd. “Hij had onmiddellijk door dat de steekpartij fataal was. Maar hij had nog nooit iets voorgehad. Hij gaf wel eens iemand een slag als hij dronken was, maar nu werd hij plots geconfronteerd met het dode lichaam van de vrouw die hij altijd graag zag. Op dat moment was hij bang dat hij alles zou kwijt geraken en probeerde hiervoor een oplossing te bedenken. Hij heeft geprobeerd de vriend van zijn moeder te bellen. Die nam niet op. Als hij dat wel had gedaan dan hadden we hier een ander verhaal gehad.”

Werken

K. ging de volgende dagen gewoon werken omdat hij bang was dat ze hem thuis vragen kwamen stellen en hij alles zou kwijt geraken. “Men merkte wel dat hij in de maanden daarna verschillende kilo’s was afgevallen. Dat toont aan dat hij ermee in zat.”

De advocaat vraagt de rechters om rekening te houden met het feit dat hij goed heeft meegewerkt met het onderzoek en het blanco strafregister van K.. De raadsman suggereert een gevangenisstraf van 10 jaar. Ook vraagt de advocaat een herleiding van de burgerlijke vordering in naam van de dochter. Via zijn advocaat had de ex-man van Wyrwas in naam van zijn dochter aan de rechters gevraagd om haar een schadevergoeding van 20.000 euro toe te kennen. Zelf vroeg hij de terugbetaling van de begrafeniskosten. Met die laatste vraag ging de advocaat van K. akkoord. Hij had echter wel een probleem met de hoge schadevergoeding voor de 9-jarige dochter. “Het is evident dat er gevolgen zijn voor het kind maar haar relatie met de moeder was niet optimaal. Het kind verbleef al sinds de scheiding bij de ex-man en die heeft hier zelf gezegd dat ze haar moeder niet meer wilde zien, omdat ze haar afspraken niet nakwam.”

Tot slot kreeg Stefan K. het woord. Hij benadrukte dat hij zich schaamde en dat hij spijt had over zijn daden en hij beseft ook dat de dochter haar moeder nooit meer zal zien. Die opmerking viel slecht bij zowel de ex-man en zijn familie die in de zaal zat. Ook zei hij dat hij behandeld wordt om de feiten een plaats te kunnen geven.

Vonnis op 21 december.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen