© Sergi Reboredo

Dit doet marihuana met je lichaam en hersenen

Wat doet marihuana nu eigenlijk met je lichaam en hersenen? Dat onderzocht het onderzoeksteam van het Amerikaanse National Academy of Sciences, Engeneering and Medicine. De onderzoekers namen de voor- en nadelen van de joint onder de loep, en dit is wat het doet.

MoLa

Marihuana maakt je gelukkig

Misschien was Bob Marley wel de gelukkigste mens op aarde. Altijd goed gehumeurd. De Jamaicaan was dan ook een fervent jointjesroker. Een van de actieve ingrediënten in marihuana is tetrahydrocannabinol, beter bekend als THC. Het spreekt het deel in uw hersenen aan, dat instaat voor het geluksgevoel. Dezelfde stoffen komen vrij als we eten of seks hebben.

Je hart gaat er sneller van kloppen

Als je een jointje rookt, gaat binnen een paar minuten nadat je hartslag tussen de 20 en 50 hartkloppingen per minuut omhoog. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op een hartaanval significant toeneemt.

Het verzacht de pijn

Marihuana bevat cannabidiol, het chemische goedje waarvan je high wordt. Cannabidiol heeft het positieve effect dat het pijn verzacht. Ook de last van chronische pijnen zou een jointje verzachten.

Het helpt tegen artritis

De onderzoekers claimen ook dat het helpt tegen ontsteking in de gewrichten. 58 patiënten met reumatische artritis, werden onderzocht. Een groep kreeg een placebo, de andere groep kreeg een medicijn op basis van cannabis. Een groot deel van de testpersonen die het medicijn op basis van cannabis gekregen hebben, voelde minder pijn en zei dat ze beter sliepen.

Het helpt ook tegen epilepsie

Een medicijn dat Epidiolex heet bevat CBD, een substantie dat je ook in cannabis terugvindt. Cannabis zou goed zijn tegen epileptische aanvallen.

Maar het kan je uit balans halen

Marihuana heeft een effect op de hersenactiviteiten die plaatsvinden in het cerebellum en de basale ganglia. Die twee hersenhelften zorgen voor balans, coördinatie, reactietijd en houding.

Cannabis schaadt het tijdsbesef

Het gevoel dat de tijd vliegt, of juist aan een slakkengang voorbijgaat, is een van de meest gerapporteerde effecten van cannabis. Maar de onderzoekers zijn niet tot een sluitende conclusie kunnen komen. “70 procent van de gevallen, zien we dat cannabisgebruikers de tijd onderschatten. Maar we kunnen het gebruik van cannabis er niet meteen aan linken”, staat te lezen in het onderzoek.

Je krijgt er rode ogen van

Niet enkel van huilen, maar ook van weed krijg je rode oogjes omdat het de bloedvaten openzet.

Je krijgt maar niet genoeg van eten

Veel cannabisgebruikers zullen u vertellen dat na een goed gedraaide joint, hun honger naar voedsel niet te stillen is. Marihuana verstoord het gedeelte dat instaat voor het hongergevoel en activeert de cellen die zeggen wat we honger hebben.

Het verstoort het geheugen

Marihuana kan uw geheugen verstoren. Het verandert de manier waarop uw hersenen informatie opneemt en verwerkt. De wetenschap is er nog niet uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Vooral het korte termijn geheugen zou onder cannabisgebruik lijden.

Het verhoogt de kans op een depressie

Het is niet echt zeker of cannabis een depressie aanwakkert, of dat depressieve mensen gewoon meer roken. Een Nederlandse studie wees uit dat het de kans op een depressie bij jonge mensen verhoogt.

Je kan er schizofreen van worden

De onderzoekers zijn erachter gekomen dat mensen die frequent een joint roken, schizofrenie kunnen ontwikkelen.

Je wordt er mensenschuw van

Sommige onderzoekers gaan ervanuit dat geregeld marihuana gebruik, je sociaal incapabel maakt. Mensen die frequent een jointje opsteken, zijn mensenschuwer.

Het verandert de hersenstructuur

Uit MRI-scans die genomen zijn van de hersenen van volwassenen die vier jaar rookten en volwassenen die niet rookten, bleek dat de rokers een kleinere frontale cortex hadden. Dat deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen en regelt de emoties.

Het verhoogt de kans op longkanker niet

Marihuana roken verhoogt de kans op longkanker niet. Het heeft hetzelfde effect op de longen als gewoon roken.

Het bevordert de sportprestaties

Sommige atleten die duursporten beoefenen, zeggen dat het gebruik van cannabis hun prestaties bevordert. Dit omdat cannabis pijn verzacht, waardoor je blijft doorzetten. Een neveneffect is wel dat het de natuurlijke herstelproces van je lichaam beïnvloedt.

Roken tijdens de zwangerschap is slecht

Onderzoek wijst uit dat kinderen van vrouwen die marihuana roken tijdens de zwangerschap, met ondergewicht geboren worden. Er was onvoldoende bewijs om aan te tonen dat het geheel slecht is voor het kind, aangeraden wordt het alles behalve.

Tot slot

Onderzoekers zijn het erover eens dat er medicinale voordelen zitten in cannabis. Hoewel het de potentie heeft om pijn te verzachten, brengt het ook nadelen met zich mee. Meer onderzoek is nodig om erachter te komen hoe alle gezondheidsvoordelen die in cannabis zitten te kunnen uitbuiten, zonder de negatieve complicaties. “We moeten onderzoek voeren naar hoe we het best cannabis kunnen uitbuiten”, zegt Staci Gruber, professor psychiatrie aan de Harvard Medische School.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten