Assisenproces over slaapkamermoord in Dilsen-Stokkem gestart

In het Tongerse hof van assisen is maandagmorgen in een goed gevulde zittingszaal het proces gestart van de 23-jarige Abdullah Essah. Die staat terecht voor de slaapkamermoord op de 50-jarige Erik Janssen uit Dilsen-Stokkem in 2013.

Erik Janssen werd op 24 oktober 2013 dood aangetroffen in zijn woning aan de Hoogbaan in Dilsen-Stokkem. Janssen lag op zijn rug. Bijna het hele huis, behalve de kelder, was met bloed besmeurd. Rondom zijn hoofd lagen drie kussens. Volgens de wetsdokter was er stomp geweld gebruikt. Vervolgens werd Janssen met een mes bewerkt. Er werden ook afweerletsels en zware anale verwondingen vastgesteld. Het keelskelet was gebroken. De deskundige sprak van zes echte messteken.

Na onderzoek van aangetroffen DNA-sporen werd Abdullah Essah op 12 maart 2014 gearresteerd. Hij gaf zijn betrokkenheid toe, nadat hij van de politie te horen kreeg dat de sporen zeker van hem waren. De jonge beschuldigde wijzigde meermaals zijn verklaringen en vertelde tegenstrijdige zaken.

Tijdens een verhoor bekende hij dat hij tegen betaling homoseksuele betrekkingen had gehad met de minderbegaafde Erik Janssen, die iedere dag zijn vaste rituelen had. Eerder vertelde Abdullah dat hij bij Janssen was blijven slapen na het samen kijken naar een voetbalwedstrijd, nadat ze samen stevig bier gedronken hadden. Hij beweerde dat een naakte Janssen hem verrast had in de slaapkamer, waarna Abdullah hem met een mes te lijf ging.

Abdullah wordt verdedigd door advocaten Gino Houbrechts en An Motmans. Aan de zijde van de burgerlijke partijen staan meesters Tim Op de Beeck en Kristel Jansens.

In de voormiddag is openbare aanklager Alexandra Van Kelst begonnen met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Een akte van verdediging is er niet. Assisenvoorzitter Dirk Thys zal de beschuldigde later maandag ondervragen. De volksjury bestaat uit zes mannen en zes vrouwen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten