© Tom Palmaers

Verdachte ‘Slaapkamermoord’ noemt politie “gif in de maatschappij”

De onderzoekers van de federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg hebben dinsdag beelden getoond van de audiovisuele verhoren van de toen 20-jarige Abdullah Essah, die in de nacht van 21 op 22 oktober 2013 de 50-jarige Erik Janssen in Dilsen-Stokkem vermoordde. De aanwezigen in het Tongerse assisenhof kregen een zelfverzekerde en arrogante jongeman te zien die meermaals zijn verklaringen wijzigde of tegenstrijdigheden vertelde.

Nadat voor de speurders eigenlijk de tijd rijp was om het verhoor af te sluiten, vroeg Essah na tien maanden zelf een nieuw verhoor. Op de beelden van een ondervraging was te horen dat Essah aan de speurders vroeg of hij een klacht kon indienen tegen Erik Janssen wegens laster en eerroof en wegens poging tot verkrachting. “Kan ik nog klacht indienen, ook al is die nu dood? Ik had dit al eerder moeten doen, dan was het nooit zover gekomen. Hierdoor zullen mijn toekomstplannen en mijn leven er zeer zwaar onder lijden. Ik vind dat iedereen zich hard heeft ingespannen om achter de waarheid te komen”, waren de uitspraken van Essah tijdens de audiovisuele verhoren.

“Als ik de gevangenis verlaat, wil ik mijn leven verbeteren en wil ik nooit meer met politie of gerecht in aanraking komen. Ik ben bereid mij psychiatrisch te laten begeleiden, zodat ik kan gaan werken om opnieuw in de maatschappij terecht te kunnen”, aldus Essah.

Bij zijn laatste ondervraging door de onderzoeksrechter, die hij zelf had gevraagd, sprak hij heel negatief over de politiediensten. Volgens Essah was de politie het gif in de maatschappij. Essah verwees naar incidenten met racistische agenten in Amerika. De twintiger weigerde de Limburgse speurders een hand te geven en keek hen niet meer in de ogen. Volgens Abdullah Essah sprak de wetsdokter niet de waarheid, schreven politiemensen onjuiste pv’s en sjoemelden deskundigen met hun vaststellingen. De psychiaters zou hij tot slot bewust gemanipuleerd hebben.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten