© Tom Palmaers

“Men wist dat men van het slachtoffer kon profiteren, het was een ware afslachting”

In het hof van assisen in Tongeren is woensdag het getuigenverhoor gestart met de mensen die het slachtoffer Erik Janssen en de beschuldigde Abdullah Essah kennen. Jenny C. en Francis G. vormen het koppel dat zich over de minderbegaafde Erik Janssen ontfermde. Zij beheerden zijn financiën. Volgens Francis G. was het onmogelijk dat Erik veel geld aan Essah had kunnen geven.

De 23-jarige Abdullah Essah verklaarde immers dat hij de laatste maand voor de dood van Erik een vijftal keren homoseksuele betrekkingen met Erik had en daarvoor per keer 200 euro kreeg. “Erik Janssen kreeg elke maandag 100 euro weekgeld. Daarmee kon hij zijn pintjes gaan drinken of iets kopen. Als dat geld sneller op was, dan moest hij wachten. Ik ging met hem naar de geldautomaat, maar het was Erik zelf die de bankkaart gebruikte. Hij wilde mij de volledige volmacht geven, maar ik heb dat geweigerd”, vertelde Francis.

Het koppel omschreef achterneef Erik als een zeer vriendelijke man, die nooit ruzie zocht en zich bij de minste problemen wegtrok. Het koppel heeft samen zeven kinderen en zag Erik als hun achtste kind. “Wat de beschuldigde allemaal vertelt, is waanzin. Ik zie de dood van Erik als een ware afslachting”, aldus Francis.

Erik Janssen, een echte dorpsfiguur in Dilsen-Stokkem, woonde sinds 2006 in het aanpalende huis langs Jenny en Francis. In 2003 was Erik zijn moeder overleden. Daarna bezocht hij dagelijks haar graf. Janssen, die volgens Jenny het verstand van een zestienjarige had, sloeg met jan en alleman in Dilsen een babbeltje. “Men wist ook wel dat men van hem kon profiteren. Hij werkte in de steenfabriek in Lanklaar. Hij fietste naar het werk. ‘s Middags was hij thuis en om 14 uur ging hij op café zijn pintje drinken. Toen hij ooit eens in Lanklaar te veel geld had uitgegeven, zo’n 1.500 euro, hebben we hem erover aangesproken. Sindsdien gaf hij ons zijn bankkaart”, vertelde het koppel.

Voorzitter Thys wilde het ook hebben over de seksuele geaardheid van Erik. Essah verklaarde immers dat hij homoseksuele betrekkingen had met het slachtoffer, maar volgens het koppel was Erik voor de vrouwen. “Ik heb daarover met Erik eens gebabbeld. Ik zei hem ‘Als je behoefte hebt aan seks, hetzij met een vrouw, hetzij met een man, dan zoeken we een oplossing’ en Erik zijn repliek was ‘Wat moet ik met een man?’.”

“Erik had elke dag een vast stramien en was zeer gestructureerd. Alles had zijn vast plekje in huis. Zo draaide hij altijd de deur op slot, eenmaal hij binnen was”, vertelde Francis.

(belga)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten