© BELGA

Onbetrouwbare getuige in moordzaak Erik Janssen doet assisenvoorzitter steigeren

Een 63-jarige gepensioneerde mijnwerker uit Rotem (Dilsen-Stokkem) deed woensdag heel wat wenkbrauwen fronsen in het Tongerse hof van assisen, waar de 23-jarige Abdullah Essah terechtstaat voor de moord op de 50-jarige Erik Janssen. Eddie D. veroorzaakte ergernis bij assisenvoorzitter Dirk Thys, omdat hij allesbehalve een betrouwbare getuige was. Terwijl de zestiger een paar jaren geleden aan de speurders verklaarde dat Erik Janssen liever mannen dan vrouwen zag, gaf hij woensdag een tegenstrijdig antwoord op de vraag over de al dan niet homoseksuele geaardheid van het slachtoffer.

Dezelfde getuige was vorige vrijdag nog bij een huisdokter langs geweest omdat hij niet veel zin had om te komen getuigen. Hij zei dat niet met zoveel woorden, want naar eigen zeggen had hij een longontsteking. Voorzitter Thys had zelfs de huisdokter laten komen, die het medisch attest had uitgeschreven voor de getuige.

Erik Janssen kwam volgens de gepensioneerde mijnwerker twee keer per week bij hem eten. “Erikske was een rustige jongen. Ik heb nooit iets geweten van zijn seksuele geaardheid,” verklaarde de man, zelf een homoseksueel, eerst tegenover de voorzitter. Advocaat Tim Op de Beeck van de burgerlijke partijen confronteerde hem met zijn verklaring bij de politie, waarin stond dat Janssen voor de mannen was. “U heeft dus een gerucht verspreid over Erik?,” vroeg Op de Beeck, waarop de getuige stelde dat het inderdaad een verkeerde conclusie van hem was.

Op een vraag van advocaat Gino Houbrechts van de verdediging keerde de getuige weer zijn kar. “Bij mij thuis heeft Erik eens gezegd dat hij liever mannen dan vrouwen zag,” aldus de zestiger, die dus in het midden liet welke verklaring waarheidsgetrouw was. Zijn uitspraken hadden jaren geleden een invloed gehad op het onderzoek. Beschuldigde Essah heeft immers verklaard dat hij tegen betaling homoseksuele betrekkingen had met Janssen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten