© Tom Palmaers

Slaapkamermoord: “Abdullah Essah heeft met een antisociale persoonlijkheid lak aan regels”

In het Tongerse hof van assisen is vrijdagmorgen de laatste dag van het getuigenverhoor gestart. De twee gerechtspsychiaters Chris Dillen en Nathalie De Vos en psycholoog Renaat Mattheus schetsten de persoonlijkheid van de 23-jarige Abdullah Essah, die terechtstaat voor de moord op de 50-jarige Erik Janssen in Dilsen-Stokkem in de nacht van 21 op 22 oktober 2013. Volgens de deskundigen heeft Essah een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een narcistische persoonlijkheid met gepsychopathiseerde kenmerken. “Hij heeft lak aan regels. Het normbesef is ook problematisch”, aldus Dillen en Mattheus.

Essah zelf luisterde onbewogen naar de uitleg over zijn persoonlijkheid. Net als de voorbije vijf procesdagen staarde hij voor zich uit. Abdullah was de jongste van vijf kinderen en werd dus wat verwend in zijn kinderjaren. “Vanaf zijn twaalfde begonnen de problemen. Op zijn veertiende kwam hij al in contact met de jeugdrechtbank. Het ging van nachtlawaai, dat hij als kwajongensstreek beschouwde, naar diefstallen en overvallen. Hij belandde in de jeugdinstellingen in Mol en Everberg. Uiteindelijk werd hij als minderjarige uit handen gegeven, zodat hij als volwassene terechtstond. Met ons had hij een koel, oppervlakkig contact. Hij vertoonde een hautain gedrag”, vertelde psychiater Chris Dillen.

Essah heeft een groot zelfbeeld. “Bij de psychologische testen werkte hij goed mee, maar het was oppervlakkig. Bizar was dat hij vroeg of hij prijzen had gewonnen met zijn goed psychologisch rapport. Hij is normaal gemiddeld begaafd. Hij heeft de neiging zich anders voor te doen dan hij werkelijk is”, ging Mattheus verder. Inzake zijn persoonlijkheid zijn er weinig behandelingsmogelijkheden. Essah werd toerekeningsvatbaar verklaard.

Er kunnen wel opstoten zijn van een psychose, maar dat wordt in de hand gewerkt door middelengebruik. Abdullah verklaarde immers dat hij verslaafd was aan cannabis en hasj en naar eigen zeggen psychotisch was. “Op het ogenblik van de feiten was hij in ieder geval niet psychotisch. In de 77 uren videoverhoor, die in het dossier zitten, zagen we geen enkel psychotisch element. De beschuldigde vertelde tegenstrijdigheden, manipuleerde en zei dat de politiemensen onjuistheden neerpenden. Dat is niet de houding van iemand die psychotisch is”, klonk het vrijdag. Na het psychiatrisch luik kwam een politieman van de zone Maasland de moraliteit van Erik Janssen toelichten.

Erik heeft geen broers of zussen. Janssen werd omschreven als een goedgezinde, doodbrave man, beetje simpel, maar goudgoed. Hij was in Dilsen graag gezien en supporterde voor de voetbalclubs Dilsen VV, KRC Genk en Patro Eisden. Elke dag had hij steevast zijn routine.

Vrijdagnamiddag komt de familie van de beschuldigde aan het woord.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten