Essah schuldig aan ‘slaapkamermoord’

Het Tongerse hof van assisen heeft Abdullah Essah schuldig bevonden aan de ‘slaapkamermoord’ op Erik Janssen. De 23-jarige Essah bracht de vijftiger in 2013 op een gruwelijke manier om het leven in zijn woning in Dilsen-Stokkem. De beschuldigde zal dinsdag zijn straf kennen. Hij riskeert een levenslange opsluiting.

CV, FiVr, Belga

Erik Janssen werd op 24 oktober 2013 dood aangetroffen in zijn woning aan de Hoogbaan in Dilsen-Stokkem. Janssen lag op zijn rug. Bijna het hele huis, behalve de kelder, was met bloed besmeurd. Rondom zijn hoofd lagen drie kussens. Volgens de wetsdokter was er stomp geweld gebruikt. Vervolgens werd Janssen met een mes bewerkt. Er werden ook afweerletsels en zware anale verwondingen vastgesteld. Het keelskelet was gebroken. De deskundige sprak van zes echte messteken.

Na onderzoek van aangetroffen DNA-sporen werd Abdullah Essah op 12 maart 2014 gearresteerd. Hij gaf zijn betrokkenheid toe, nadat hij van de politie te horen kreeg dat de sporen zeker van hem waren. De jonge beschuldigde wijzigde meermaals zijn verklaringen en vertelde tegenstrijdige zaken.

Gedurende het onderzoek en tijdens het proces bekende hij dat hij tegen betaling homoseksuele betrekkingen had gehad met de minderbegaafde Erik Janssen, die iedere dag zijn vaste rituelen had. Eerder vertelde Abdullah dat hij bij Janssen was blijven slapen na het samen kijken naar een voetbalwedstrijd, nadat ze samen stevig bier gedronken hadden. Hij beweerde dat een naakte Janssen hem verrast had in de slaapkamer, waarna Abdullah hem met een mes te lijf ging.

Maandag werd door de verdediging niet meer over de schuld gepleit. Zij legden zich neer bij de visie van de tegenpartijen, de burgerlijke partijen en het openbare ministerie. Na 3,5 uren beraadslagen werd Abdullah schuldig verklaard aan moord.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten