© Tom Palmaers
“Familie van Essah vreest ‘besmettelijke ziekte’ van homoseksuele zoon over te krijgen”
De verdediging van de 23-jarige Abdullah Essah, die levenslange opsluiting riskeert voor de moord op de 50-jarige minderbegaafde Erik Janssen, stelde de jury en het hof dinsdag voor om de twintiger een celstraf tussen 27 en 29 jaar op te leggen. Openbare aanklager Alexandra Van Kelst vorderde levenslang. Ze gaf ook uitleg over de mogelijkheid om Essah onder toezicht van een strafuitvoeringsrechtbank te plaatsen. “De plaats waar uw wieg staat, kies je niet zelf”, zei advocaat Gino Houbrechts.
“Werken met een cliënt als Essah is niet gemakkelijk te noemen. Vergelijk het een beetje met een processie van Echternach. Hij is vijf keer van advocaat veranderd. Ik vond het figuurlijk mijn vaderlijke plicht om het voor die man op te nemen. Ik meen dat hij recht heeft op verdediging”, aldus de advocaat van de beschuldigde.
Houbrechts noemt de gezinssituatie waarin Essah is opgegroeid cruciaal. “Ik ga hem niet achterlaten in de woestijn, zoals dat door zijn ouders is gebeurd. In de jeugd worden de fundamenten gemaakt waarop je later moet bouwen. Je hebt echter geen keuze waar je geboren wordt. Ontelbare studies tonen aan dat een strenge opvoeding en stabiele gezinssituatie meespelen. Zijn jeugd, afkomst en culturele achtergrond kunnen voor een klein stuk als verzachtende omstandigheid meespelen. We hebben hier gezien dat het gezin Essah geen normaal gezin was. Berbers zijn strikter en meer bezig met hun geloof. Ze hebben een grotere afkeer van homoseksualiteit dan de gemiddelde Marokkaan. Naast de islam is er de Sharia, een moreel gedetailleerde code.”
Oudercontacten
Die homoseksualiteit speelde Essah danig parten. “De oudste zus ging naar de oudercontacten op school. De ouders verklaarden nochtans dat hij bij de besten van klas was. Hij wilde vliegtuigpiloot geworden. Helaas landde zijn vliegtuig niet op de tarmac van Zaventem, maar op de Zwarte Brugstraat in Hasselt. Zijn oudste zus zei dat homoseksualiteit taboe is binnen hun geloof. Nooit mocht aan het licht komen dat Abdullah homo was. Het sprookje van koning Abdullah eindigde al snel in een drama. Hij had echter geen oog voor prinses Fatima maar voor Ali Baba en misschien ook nog de veertiger rovers. Homoseksualiteit blijft een vies woord in hun geloof. In Marokko blijft homoseksualiteit tot op de dag van vandaag strafbaar met veroordelingen van zes maanden tot 3 jaar cel. Bij heterdaad betrapping op homoseksuele handelingen kan de verbanning van vijf tot tien jaar opgelegd worden. Wat nog erger is, is de verbanning door uw eigen gezin”, zei Gino Houbrechts.
Meester Houbrechts doelde daarmee op de uitspraken van de moeder op het proces. Zij zei immers dat ze Abdullah niet meer als haar zoon zou beschouwen als hij effectief homo is. Volgens de advocaat overweegt de familie zelfs weg te gaan uit Dilsen-Stokkem. “Hun status is gekrenkt. Ze willen niet het risico lopen dat zijn besmettelijke ziekte overgedragen zou worden”, aldus Houbrechts.
De uitspraak volgt later dinsdagnamiddag.
LEES OOK
Andreo Carollo krijgt vijf jaar cel voor doden van Massimo De Luca
Aanklager vordert maximumstraf van vijf jaar cel voor Andreo Carollo: “Hij heeft het leven van een jongeman ontnomen”
Andreo Carollo schuldig aan uitgelokte doodslag op Massimo De Luca, hij riskeert vijf jaar cel
Ook vijfde assisendag start tumultueus: vader weer furieus en beschuldigde weer onwel
Focus op gerechtelijk verleden van De Luca zorgt voor irritatie: “Dit is niet het proces van Massimo”
Bekijk
Hoofdpunten
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Helft leerlingen blijft thuis omdat school islamlessen afschaft: “Onaanvaardbaar”