Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis terroristen Abrini en Krayem met twee maanden

Bron © BELGA

Foto: AFP

In het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem heeft de Brusselse raadkamer donderdag de voorlopige hechtenis van twee verdachten met twee maanden verlengd. Het gaat om Mohamed Abrini en Ossama Krayem. Dat meldt het federaal parket. De twee kunnen wel nog in beroep gaan tegen die beslissing en in dat geval verschijnen ze binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de “man met het hoedje” was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. Twee andere terroristen, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui bliezen zichzelf wel op in de vertrekhal van het luchthavengebouw. Het drietal was die ochtend met een taxi vertrokken uit een appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar ze zich de dagen en weken voordien hadden schuilgehouden en de aanslagen hadden voorbereid.

Diezelfde dag, 8 april, werd ook Ossama Krayem opgepakt, die tot dan toe bekendstond onder de valse naam “Naïm Al Hamed”. Hij was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek. Volgens Krayem was het de bedoeling dat ook hij zich zou opblazen maar krabbelde hij terug. Hij keerde terug naar het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek waar hij de dagen voordien had verbleven met Khalid El Bakraoui. Daar zou hij de explosieven die in zijn rugzak zaten, TATP, verdund hebben met water en door het toilet gespoeld hebben. Intussen is uit onderzoek gebleken dat die verklaring klopt. Op de afvoerbuis van het toilet werden immers sporen van TATP gevonden.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)