RIMO Limburg wint felbegeerde federale prijs armoedebestrijding

RIMO Limburg, gevestigd in Heusden-Zolder, heeft vandaag in aanwezigheid van Koningin Mathilde de federale prijs voor armoedebestrijding in ontvangst mogen nemen dankzij het project dat ze uitrolden in de wijk Meulenberg. Ze ontvangen daarvoor een geldsom van 12.500 euro.

mige

Het doel was simpel: mensen met een armoedeproblematiek activeren. “De ruim 3.000 bewoners van Meulenberg kennen een zeer diverse afkomst: 90% van de buurtbewoners is Turks, Marokkaans, Italiaans of Grieks van origine. Een groot aantal inwoners kampt met een situatie van achterstelling en uitsluiting. Vaak komen ook grondrechten zoals wonen, participatie aan het dagelijkse leven, dienstverlening, cultuur en vrije tijd in het gedrang bij deze groepen. De inwoners zijn voornamelijk laaggeschoold en het aantal geboorten in kansarme gezinnen ligt zeer hoog. Met buurtwerk brengen we maatschappelijk kwetsbaren samen en gaan we aan de slag om kansarmoede samen te bestrijden”, aldus RIMO over het project.

Ontmoetingsplek

“We willen de sociale samenhang versterken in Meulenberg, over de sociologische breuklijnen heen. Bovendien willen we de beleids- en maatschappelijke participatie van bewoners versterken met het oog op een betere toegang tot de grondrechten. Daarom organiseren we laagdrempelige activiteiten en versterkende vormingsmomenten voor diverse bevolkingsgroepen. We creëren eveneens een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen en stimuleren bewonersinitiatieven.”

“Een ander luik is het aanpakken van de fysieke leefomgeving van de buurt. We verfraaien verloren hoeken, herinrichten een speelplein en brengen kunst en kleur in de wijk. De bewoners zijn eigenaar van het proces en het resultaat. Ze krijgen daardoor een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Als de wijk er mooier uitziet, wonen de bewoners er ook liever en brengen ze meer respect op voor hun buurt.”

“Zo groeide het idee om een groot metalen kunstwerk te maken en dit op een rondpunt te plaatsen aan een belangrijke invalsweg van de wijk. Youssef Hajam, een kunstenaar uit de wijk, ging aan de slag en ontwierp een symbolische boom: een knoteik met figuren die de levensboom beklimmen.”

In zichzelf te investeren

“RIMO Limburg biedt aan kwetsbare buurtbewoners van de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren onder andere een opleiding tot lasser aan. Samen met de lokale afdeling van het volwassenenonderwijs Qrios en de firma Timmers CS kregen zij zo de kans om in zichzelf te investeren. Door zelf in te staan voor de inrichting van de wijk met een kunstzinnige blikvanger, vonden de buurtbewoners meer binding met hun omgeving en groeide het verantwoordelijkheidsgevoel om de wijk in eer te houden”, klinkt het bij de jury

Sociaal isolement

“Wij zijn van mening dat deze samenwerking tussen buurtwerk, lokale overheid, onderwijsinstelling en industrie uniek is. Het haalt zo de buurtbewoners uit hun sociaal isolement door zich op een nuttige manier bezig te houden voor hun wijk. Door te investeren in de opleiding van de deelnemers naar een knelpuntberoep schept het unieke samenwerkingsverband duurzame toekomstmogelijkheden voor mensen in armoede”, besluiten ze.

Enorme blijk van erkenning

“Dit is een enorme blijk van erkenning”, vertelt Stef Vandebroek, algemeen directeur van RIMO. “We zijn al sinds vorig jaar met dit project actief in Meulenberg. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest, dus dit doet extra goed. Door dit project hebben we een twaalftal jongeren een lasopleiding kunnen geven, en sommigen hebben daardoor ook al werk gevonden. Je merkt dat het project een fierheid in de wijk aan het creëren is. Als je nu Meulenberg binnenrijdt, zie je als eerste die grote boom. Dat geeft je een goed gevoel. Door het creëren van dergelijke positieve elementen ben ik er zeker van dat dat ook een positieve invloed op het gedrag van de jonge mensen daar heeft.”

“Met het geld dat we gewonnen hebben, willen we opnieuw een aantal jongeren een lasopleiding laten volgen en hen zo aan werk te helpen. Ik doe dan hierbij dan ook een oproep aan het bedrijfsleven: als je een tak van het kunstwerk, de boom, wilt sponsoren: graag! We hangen er een naamkaartje bij van de sponsor. Hopelijk is de boom volgend jaar ‘volgroeid’.”

“Naast de jongeren zetten we met onze drie professionele krachten die non stop aan het werk zijn in de wijk ook in op ouderen en geven we extra zorg aan alleenstaande moeders”, besluit Vandebroek.

Naast RIMO Limburg vielen ook Le Centre Théâtral Luxembourgeois voor Wallonië en Le Petit vélo jaune asbl voor Brussel in de prijzen. Opvallend feitje: voor Vlaanderen was er nog een Limburgse gemeente genomineerd: het OCMW van Genk.

Niet te Missen