VIDEO. Limburger vindt grote larven in wc-pot: wat is dit?

Een Zonhovenaar deed een vreemde ontdekking deze ochtend toen hij zijn wc-pot opende. Twee grote larven met een lange ‘staart’ zwommen vrolijk rond in het toiletwater. Rijst meteen de vraag: wat is dit? En hoe geraak ik er van af?

mige

“Het gaat wellicht om de larven van de zweefvlieg, een totaal onschadelijk dier”, steken ze bij de Lieteberg van wal. “Sommige larven zijn in staat om in dusdanig dood water te leven dat ze in septische putten voorkomen. We noemen dat rattenstaartmaden, omwille van de ‘staart’ die de beestjes bezitten. Ze zijn in staat om bacteriën en dergelijke uit het water te filteren, maar in zo’n dood water is er natuurlijk geen zuurstof. De ‘staart’ dient als snorkel: ze houden die uitstulping net boven het water om te ademen. Het is niet zo dat ze met die staart zouden kunnen steken of dergelijke.”

Bij de Zonhovenaar in kwestie kwamen de beestjes wellicht via een gat in de riolering tot in de wc-pot. “Maar hij moet zeker niet vrezen, eigenlijk zijn het heel nuttige dieren, die het afval in septische putten opeten.” Hoe je ervan af geraakt? “Als je doorspoelt, is de kans erg klein dat de bewuste dieren terugkomen, ze moeten dan een te lange weg afleggen.”

Of je met doorspoelen voorgoed van alle larven afraakt is daarentegen niet zeker. “De larven worden na verloop van tijd vliegen in de septische put, en die leggen opnieuw eitjes. De kans bestaat dus dat de bewoners ooit opnieuw larven in hun wc-pot vinden, maar nogmaals: ze zijn echt niet schadelijk en net erg nuttig”, besluit de expert van de Lieteberg.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent