© shutterstock/if

Opgelet voor virus op Facebook en WhatsApp: dit kan je ertegen doen

U heeft er misschien ook al eentje gekregen via Facebook (Messenger) of WhatsApp: een berichtje van een “kennis” die een internetlink naar een video van jou doorstuurt. Het gaat echter om een virus dat opnieuw massaal de ronde doet, klik dus niet op de link. Wie dat toch gedaan heeft, volgt best onderstaande stappen.

mtm

Heel wat mensen zijn al in de val getrapt, zo blijkt na een snelle zoektocht op sociale media. Niet onlogisch: de berichten zijn “gepersonaliseerd” op je naam en worden gestuurd uit naam van een van je contacten. “Normaal gezien waarschuw ik mijn cliënten altijd voor dit soort spam, nu ben ik zelf ook een keer stom geweest”, zegt de Nederlandse digiconsulente Jacqueline Oude Hesselink in het Algemeen Dagblad.

Als je op de link klikt, krijg je echter geen video van jezelf te zien, maar word je omgeleid naar een soort van Youtube-pagina. Om de video te bekijken, moet je eerst een extensie installeren. Als je dat doet, installeer je echter het virus.

Ook vorig jaar deed hetzelfde virus al eens de ronde. Toen werden honderdduizenden Belgen getroffen. “De meeste Vlamingen hebben wel antivirusprogramma’s op hun pc staan, maar beseffen niet dat die ook bestaan voor hun smartphone”, zegt computerbeveiligingsexpert Nico Cool.

Wat als je toch op de link hebt geklikt?

1. Ga naar de “Instellingen” van je Facebookprofiel.

2. Ga naar de “App-instellingen” en klik op “Bewerken”.

3. Klik op “Platform uitschakelen” bij “Apps, websites en plug-ins”.

4. Wis het gesprek waarin je het virus hebt opgelopen van je tijdlijn. Controleer ook de rest van de lijst met privéberichten en wis alle malafide berichten.

5. Ga terug naar “Instellingen”, klik op “Algemeen” en wijzig je wachtwoord.

6. Download CCleaner (om het cachegeheugen op te ruimen) en AdwCleaner (om tijdelijke bestanden op te ruimen).

7. Ga naar de instellingen van je internetbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome) en klik op “Geavanceerde instellingen weergeven”.

8. Klik op “Browsergegevens wissen”.

9. Pas de tijdspanne aan naar het moment dat je besmet raakte met het virus en klik weer op “Browsergegevens wissen”.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent