© EPA

WK-KWALIFICATIE

IJslanders en Serviërs nu ook zeker van WK-ticket, Spanje sluit campagne af met wereldgoal

Servië en IJsland hebben zich maandagavond als zestiende en zeventiende land geplaatst voor het WK voetbal volgende zomer in Rusland. Spanje, dat al zeker was van een WK-ticket, won in Israël dankzij een wereldgoal van Asier Illaramendi.

jvh

Bekijk hier alle uitslagen en eindstanden uit de WK-kwalificatie!

GROEP D. Servië mag naar Rusland, Ierland dompelt Wales onder in treurnis

Zowel Servië, Wales als Ierland konden in groep D nog groepswinnaar worden en zich rechtstreeks plaatsen voor het WK, maar de Serviërs startten in polepositie: zij begonnen als eerste in het klassement en speelden thuis tegen het kleine Georgië. Een zege volstond dus altijd voor WK-kwalificatie: overschot hadden de Serviërs niet, maar één doelpunt van Aleksandar Prijovic (PAOK Saloniki) een kwartier voor tijd volstond voor zekerheid.

© REUTERS

Wales en Ierland speelden in hun onderlinge duel dus voor de tweede plaats. James McLean dompelde de Welshmen - zonder de geblesseerde Gareth Bale - een half uur voor tijd in treurnis: dankzij een doelpunt van de West Brom-speler wippen de Ieren over Wales naar de tweede plaats.

GROEP I. Feestje in IJsland, Kramaric trapt Kroatië naar tweede plaats

IJsland kon zich mits een zege tegen Kosovo verzekeren van kwalificatie. Geen onhaalbare opdracht, want de Kosovaren verzamelden in de hele campagne slechts één punt. Sigurdsson (Everton) en Gudmundsson (Burnley) bezorgden de IJslanders een eenvoudige 2-0 zege en zekerheid over het eerste WK in ’s lands geschiedenis.

Een tweede plaats en barrages waren dus het hoogst haalbare voor Kroatië, die naar Oekraïne moesten. Andrej Kramaric (Hoffenheim) scoorde tweemaal en trapte de Kroaten naar de play-offs. Voor de Kroaten was het de eerste zege in vijf kwalificatieduels.

GROEP G. Spanje ziet wereldgoal, Italië zegeviert in slot

In groep G was alles al beslist: Spanje was al langer zeker van groepswinst, Italië van de tweede plaats. De Spanjaarden moesten pro forma dus nog naar Israël, waar ze een zuinige 0-1 zege uit de brand sleepten. Wel de moeite waard: de manier waarop, namelijk met een fantastisch doelpunt van Asier Illaramendi.

Italië tenslotte won even zuinig op bezoek bij Albanië, Antonio Candreva scoorde een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd.

Gaan al zeker naar het WK:

Rusland (gastland)BraziliëIranJapanMexicoBelgiëZuid-KoreaSaudi-ArabiëDuitslandEngelandSpanjeNigeriaCosta RicaPolenEgypteServiëIJsland

De beste 8 tweedes uit de 9 Europese kwalificatiegroepen spelen tegen elkaar ook nog barrages. Met alle wedstrijden gespeeld hebben Italië, Kroatië, Denemarken, Noord-Ierland en Ierland meer dan de 18 punten van Slovakije (tweede in groepe F), en zijn dus al zeker van die play-offwedstrijd.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten