© Miranda Gijsen

Nieuwe jeugdlokalen voor Chiro en scouts Tessenderlo-centrum

Aan de Gerhagenstraat in Tessenderlo staan de steunpilaren van de nieuwe jeugdlokalen WINNI al recht. Hier komen de leden van Chiro JIB Looi en Scouts & Gidsen Tessenderlo-centrum straks terug thuis.

Miranda Gijsen

Dit nadat begin 2015 een hevige brand de vroegere lokalen had vernield. Kerkfabriek Sint-Martinus investeert bijna 400.000 euro in de nieuwe lokalen en kan hiervoor ook rekenen op steun van de gemeente Tessenderlo.

Celien Bertels van Chiro JIB Looi en Anneleen Roels van Scouts & Gidsen Tessenderlo-centrum volgen de werf van de nieuwe jeugdlokalen op de voet. “Het ziet er al goed uit hé,” zeggen de dames enthousiast. Het geeft inderdaad een heel andere aanblik dan de uitgebrande jeugdlokalen. “10 januari 2015, het staat in mijn geheugen gegrift,” vertelt Anneleen, “een hevige brand heeft toen onze scoutslokalen vernield en de lokalen van de Chiro liepen rookschade op. Gelukkig was er op dat moment niemand aanwezig.” Het vuur ontstond aan een elektriciteitskast in het midden van gebouw. Kerkfabriek Sint Martinus had net voor een grondige renovatie gezorgd van het gebouw, maar daar bleef na de brand niet veel meer van over. En dus werden de koppen bij elkaar gestoken. “We hebben samen met de kerkfabriek, de gemeente en de leiding van de twee jeugdbewegingen aan tafel gezeten om te bekijken wat we gingen doen: renoveren of een nieuw gebouw. Het is dat laatste geworden,” licht Celien toe. In de jeugdlokalen WINNI zitten de scouts en de Chiro al jaren broederlijk naast elkaar. En ook in dit nieuwbouwverhaal stappen ze samen. “We hebben samen inspiratie gezocht en hebben verschillende gesprekken gehad om te bekijken hoe onze droomlokalen er best zouden uitzien,” vertelt Celien. “We gaan ook alle materialen samen aankopen en de ramen van onze vorige lokalen gaan we hergebruiken,” vult Anneleen aan. Kerkfabriek Sint-Martinus is bouwheer van het project. “Wij investeren bijna 400.000 euro in nieuwe lokalen,” zegt voorzitter Lodewijk Genoe, “we hebben recht op ruim 200.000 euro van de brandverzekering en via de gemeente krijgen we een renteloze lening van 100.000 euro. Het resterende saldo vullen we aan met middelen uit het WINNI fonds.” Voor de binnenafwerking gaat de Chiro samenwerken met leerlingen van het Technisch Heilig Hart Instituut in Tessenderlo die de hout-, elektriciteits- en metselwerken voor hun rekening nemen. De scouts kunnen rekenen op de hulp van oud-leiding. “De afgelopen periode vonden we onderdak bij KSA Berg en Chiro Hulst, daar zijn we hen erkentelijk voor,” zegt Celien. “Het betekent voor ons een nieuwe start en het geeft de leiding ook een boost, de periode van oplossingen zoeken is bijna voorbij en daar zijn we blij om,” besluit Anneleen. Twee jaar na de brand kunnen de 230 leden dus terug naar ‘huis’ komen.

Niet te Missen