Weyts: “Uitbaters Olmense Zoo spelen vermoorde onschuld, dat is ronduit grotesk”

Bron © BELGA
Balen -

De Olmense Zoo moet meteen de deuren sluiten. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trekt de vergunning in omdat de dierentuin in Balen al jaren de regels rond dierenwelzijn met de voeten treedt. “Wie niet horen wil, moet voelen”, luidt het woensdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De op twee na grootste dierentuin van Vlaanderen gaat dicht nadat het Antwerpse park al tien jaar de pv’s aan elkaar rijgt. Zo kunnen de dieren er niet schuilen voor de regen en worden uitwerpselen onvoldoende opgekuist. In de voederbakken werden rottende eendagskuikens aangetroffen en een luipaardwelp werd weggehaald bij zijn moeder om in een ronde kooi te zitten waar hij langs alle kanten kon worden bekeken.

Een terugkerend probleem is dat de zoo te veel dieren houdt en kweekt, wat steevast tot plaatsgebrek leidt. Ondanks de vele boetes en de voortdurende vraag om aanpassingen kwam er geen structurele verandering. Daarom trekt Weyts de vergunning in. “Wie blijft volharden in de boosheid, moet de gevolgen dragen”, klinkt het. “Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en in educatie. Maar het welzijn van de beesten moet gegarandeerd zijn.”

“Ronduit grotesk”

Dat de uitbaters vermoorde onschuld spelen, vindt Weyts “ronduit grotesk”. “Ik fris hun geheugen even op, bijvoorbeeld met deze foto’s. Het laatste PV uit het dikke dossier dateert van 4 oktober (een week geleden). Vorig jaar heb ik persoonlijk 2 brieven geschreven om te waarschuwen dat de erkenning ingetrokken zou worden als er geen structurele maatregelen genomen werden. Genoeg is genoeg”, zegt hij op Facebook.

De familie Verheyen, die de zoo uitbaat, heeft nog 60 dagen om beroep aan te tekenen bij de Raad van State, maar allicht moet er voor de bijna duizend dieren een nieuw onderkomen worden gezocht.

Burgemeester niet op de hoogte van problemen

Intussen noemt de Balense burgemeester Johan Leysen (CD&V) de beslissing van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) “betreurenswaardig”, temeer omdat hij nog steeds niet officieel op de hoogte gebracht werd.

Leysen zegt niet te weten of er van de gemeente of lokale politie nu een tussenkomst wordt verwacht om de sluiting te verzekeren. “Als wij hierin een rol moeten spelen, had ik graag vernomen hoe en waarom”, geeft hij aan. “De minister heeft ons echter nog niet ingelicht. Wij hielden natuurlijk altijd wel al de veiligheid van de bezoekers in de gaten, en op dat vlak waren er geen problemen, maar rond het dierenwelzijn hebben we enkel in 2015 een kopie van een brief aan de dierenarts ontvangen. Over het vervolgtraject heb ik niets meer vernomen. Ik ben geen specialist, maar ben deze week nog door het park gelopen en heb daar geen problemen gezien die van die orde zijn dat een onmiddellijke sluiting nodig zou zijn.”

Volgens Leysen investeerden de uitbaters van de Olmense Zoo de voorbije jaren nog fors in de verschillende dierenverblijven. 

De Antwerpse Zoo en Planckendael wachten intussen af. “Een eventuele vraag om dieren over te nemen of mee te helpen zoeken naar oplossingen, zullen we zeker bekijken”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Dat hebben we een tijdje geleden ook nog gedaan bij het aquarium Aquatopia. In het algemeen werken dierentuinen over heel Europa trouwens goed samen bij dit soort situaties.” Ook het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek is klaar om dieren op te vangen, moest het nodig zijn.