Man riskeert celstraf voor nieuwe doodsbedreigingen aan Zuhal Demir

Tongeren -

Het is niet de eerste keer dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) een rechtszaak aanspant na het ontvangen van extreme haatmails. Deze keer riskeert een Turkse man uit Luik een celstraf van acht maanden met uitstel en een geldboete van 600 euro voor het versturen van doodsbedreigingen en de aankondiging van een aanslag. “We mogen het hier niet zomaar bij laten. Dat zou een slecht signaal zijn”, klonk het bij Demir. De zaak zou in mei voor de Tongerse rechtbank behandeld worden maar door afwezigheid van een tolk voor de beklaagde moest het noodgedwongen uitgesteld worden.

Woensdag moest een Turkse man zich voor de rechter in Tongeren verantwoorden voor het versturen van een haatmail naar N-VA-politica Zuhal Demir. Het bericht zou bol staan van doodsbedreigingen: zo hoopte hij dat alle ‘ongelovige honden’ de doodstraf zouden krijgen en dreigt hij met een aanslag. De man, die al voor de derde keer naar Tongeren kwam afgezakt omdat de zitting eerder al tweemaal werd uitgesteld door afwezigheid van een tolk, beweert echter dat het gaat om een vergissing.

“Ik zag het e-mailadres in een Turkse krant staan”, verduidelijkt hij. “Er stond bij dat ik via deze weg naar een verantwoordelijke van de PKK kon sturen. Ik had geen flauw idee wie Zuhal Demir was, ik had nog nooit van haar gehoord. Het was zeker geen mail aan haar persoonlijk. Het bericht was bedoeld voor terroristen.”

Wapen

Volgens Demir en haar advocate is dit onzin. “De mail werd gestuurd via het webformulier op de persoonlijke website van mijn cliënte”, stelt haar raadsman. “Hij wist goed genoeg dat hij Demir persoonlijk trof. Bovendien werd er tijdens het onderzoek een wapen gevonden bij zijn thuis. In het kader van de bedreigingen om een aanslag te plegen, moeten we dit serieus nemen. Dit is zeer angstaanjagend.” Er werd dan ook een morele schadevergoeding van 750 euro geëist. Ook het openbaar ministerie gelooft niets van de uitleg van de man. “Meer nog, het leek zelfs of hij bewust op zoek is gegaan naar haar persoonlijke contactgegevens.”

Mantel der liefde

Demir zelf betreurt deze tweede rechtszaak, nadat ook op 8 februari een 33-jarige Genkenaar veroordeeld werd tot zes maanden met uitstel voor bedreigingen aan het adres van de politica. “Maar zwijgen zou een slecht signaal zijn. We mogen hier niet aan toegeven. Als politica moet ik tegen veel bestand zijn en we krijgen heel wat haatmails binnen. Maar doodsbedreigingen gaan toch een stap te ver. Dan moeten we naar de rechtbank stappen en het niet bedekken met de mantel der liefde”, vertelde ze eerder aan onze krant.

Door shde