Ring vijf uur na ongeval met 'verf' weer proper, Antwerpse wegen kleuren vuurrood

In Deurne is de Antwerpse Ring in de richting van Gent niet langer afgesloten door calciumcarbonaat - wat op witte verf lijkt - op het wegdek. Rond 16.20 uur werd de linkerrijstrook vrijgegeven en rond 18.40 uur werd de rijbaan helemaal vrijgegeven. Op de Antwerpse snelwegen en lokale wegen blijft het wel erg druk. De Liefkenshoektunnel was tot 19 uur tolvrij.

Om 16.20 uur werd een rijstrook vrijgegeven op de Ring en vanaf dat moment werd stelselmatig steeds meer vrijgegeven, maar het fileleed bleef aanhouden. “Nu de avondspits in volle gang is, neemt de hinder alleen maar toe”, zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan het begin van de avondspits. “De omgeving blijft absoluut te mijden. Op alle toekomende snelwegen staan lange files behalve op de E313 waar het relatief rustig is.”

Calciumcarbonaat

Een vrachtwagen botste rond 13.40 uur op een andere vrachtwagen die kort daarvoor in aanrijding was gekomen met een personenwagen. De tweede aanrijdende vrachtwagen was met een wit goedje geladen dat over de hele breedte van de rijweg uitliep. Er was ook een lang wit spoor tot in Borgerhout door auto’s die langs het ongeval reden. Het goedje liep ook uit naar de oprit van de Ring in Deurne.

Het leek in eerste instantie op verf maar het gaat om calciumcarbonaat, een kalkhoudend product dat onder meer in papierproductie gebruikt wordt. Dit product is volledig onschadelijk.

Brandweer Zone Antwerpen en de Civiele Bescherming hebben meteen veel middelen en personeel ingezet om de rijbaan zo snel als mogelijk vrij te krijgen. Al snel bleek dat het reinigen met stoom het beste resultaat heeft. Rond 16.15 uur werd de eerste rijstrook vrijgegeven, rond 17.30 uur een tweede en om 18.40 uur was het ongeval afgehandeld. Om 18.45 werden de twee afgesloten opritten opnieuw vrijgegeven waardoor het verkeer ook langs die wegen opnieuw de stad kon verlaten.

Hinder in Antwerpen

Terwijl het op de meeste Antwerpse snelwegen al bijna heel de namiddag aanschuiven was, is het fileleed op de lokale wegen in Antwerpen zo mogelijk nog erger. “Hoewel de inzet van de politie groot was, kon niet vermeden worden dat de wachttijden ernstig opliepen. Zo moest het verkeer van aan de Namenstraat tot in noord meer dan een uur bumperen. Ook op de meeste andere lokale wegen was het erg druk”, meldde de Antwerpse politie. Bestuurders die via de Ring in de richting van Gent wilden, werden een tijdlang noodgedwongen via de stadswegen omgeleid waar het op verschillende plaatsen dichtslibde.

Door doro, sare