Hoofd Bende-onderzoek: “Dit was maar een gendarme, nu moeten we weten wie de bevelen gaf”

Met Christiaan B. heeft het gerecht voor het eerst een naam én een geloofwaardige piste om de Bende van Nijvel te ontmaskeren. “We moeten nu onderzoeken of hij medeplichtigen had bij de rijkswacht of Groep Diane”, zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer. Maar de belangrijkste vraag is: in wiens opdracht handelde hij? Wie zijn de Bendeleiders?

Yves Barbieux en Mark Eeckhaut

De kans is reëel dat Christiaan B. inderdaad de Reus van de Bende van Nijvel is”, zegt De Valkeneer. “Naast de eigen bekentenissen van de man aan zijn broer beschikken wij over andere elementen die in die richting wijzen. Maar harde bewijzen ontbreken vooralsnog. Helaas is onze sleutelfiguur intussen overleden. Wij kunnen hem niet meer verhoren om de bekentenissen aan zijn broer te laten bevestigen.”

Nu ze een naam hebben, kunnen de onderzoekers beginnen zoeken naar medeplichtigen. “Wie waren de andere bendeleden? Om daar achter te komen, zullen we de lijst met de namen van andere rijkswachters en leden van de Groep Diane tegen het licht van deze nieuwe informatie houden. Wij moeten ook hoger in de hiërarchie op zoek gaan naar mogelijke opdrachtgevers. Christiaan B. was een gewone rijkswachter. Hij was niet de man die de lakens uitdeelde.”

De mogelijke betrokkenheid van rijkswachters – en meer bepaald van de toenmalige elite-eenheid Groep Diane – bij de moordende raids van de Bende van Nijvel is een van de vaakst terugkerende hypotheses in het onderzoek. Rijkswachters met extreemrechtse sympathieën zouden bereid geweest zijn hun antiterreuropleiding en doorgedreven kennis van vuurwapens te misbruiken om het land in een sfeer van terreur te dompelen. De bevolking zou daardoor klaargestoomd worden voor de volgende stap: het politieke landschap zou een ruk naar rechts krijgen en het politieapparaat zou aanzienlijk versterkt worden.

Van hypothese naar waarheid

Tot dusver was dit een hypothese, maar dankzij de bekentenissen van Christiaan B. neemt de kans toe dat ze waarheid wordt. Besefte Christiaan B. destijds waar hij juist aan meewerkte? Klaarblijkelijk had hij het er op de duur toch moeilijk mee. Twee weken voor hij midden mei 2015 zou overlijden, biechtte hij zijn broer op dat hij deel had uitgemaakt van de Bende van Nijvel. Pas toen plaatste die broer allerlei gebeurtenissen in de juiste context. Onder meer de opmerking van Christiaan bij een tv-verslag over een Bende-overval: “Die wapens en GTI’s zullen zij nooit terugvinden.” Dat wist Christiaan dus niet omdat hij rijkswachter was – zoals zijn broer toen dacht – maar omdat hij zelf lid was van de Bende. Toen de politie hem robotfoto nr. 19 van de Reus toonde én een foto van Christiaan B. toen hij bij Groep Diane was, verdween bij hem de laatste twijfel: zijn broer was de gevreesde Reus van de Bende.

De tijd dringt

“De zoektocht naar mededaders wordt een lastige klus”, beseft De Valkeneer. “Er zijn intussen heel wat mensen overleden die ons hadden kunnen helpen. Het goede nieuws is dat het onderzoek eindelijk een bepaalde richting uitgaat en wij niet meer random moeten zoeken. Maar de ingeslagen weg is wel een brede boulevard. Er moeten nog heel veel zaken worden uitgeklaard.”

Komt het ooit nog tot een proces? “Wij hopen de slachtoffers en nabestaanden tenminste nog te kunnen uitleggen wat er precies gebeurd is. Zij hebben daar recht op”, antwoordt De Valkeneer. “Maar wij gaan nog altijd voor een assisenproces en een veroordeling. Voor Christiaan B. is het te laat, maar hopelijk kunnen wij andere verdachten voor de rechter brengen. Het is echter niet alleen zaak om de verjaring voor te blijven. Die treedt over acht jaar in. Het hof van Cassatie stelt ook dat elke verdachte binnen een redelijke termijn berecht moet worden. In de moord op minister van Staat André Cools is een van de hoofdverdachten zo aan een nieuw assisenproces ontsnapt. Dat kan ons in dit dossier ook overkomen. En dan is het definitief gedaan.”

Niet te Missen

Meest Recent