Sobkowiak loopt de pannen van het dak

Wellen - Zowat anderhalf jaar geleden waren velen nog van mening dat de Wellense Martine Sobkowiak (afstandloopster van ACA) nooit het niveau van de modale jogster zou overstijgen. Samen met haar trainer Peter Bellen koos ze echter voor rustige, maar langdurige progressie. Ondertussen schuwt ze de uitdagingen niet en presteert ze als V35 (master) sterk zowel op piste en trail als op stratenlopen. Zondag laatstleden op de halve marathon van Ell (Nederlands Limburg) hebben de Nederlanders mogen kennismaken met de keiharde, maar altijd vrolijke loopster uit de fruitstreek.

Gedurende enkele maanden werden Martines trainingen afgestemd op een sterke prestatie op de halve marathon in Ell. Ze wou hoe dan ook finishen in 1u35’00”. Met een temperatuur rond de 3°C en strakke wind (gevoelstemperatuur -2°C) op de wedstrijddag, zou het geen gemakkelijke opgave worden en stonden de zenuwen strak gespannen. Maar Martine kan ook met druk omgaan. Met een gemiddeld tempo van 4’24” werd het doel ruim bereikt: ze klokte af in 1h32’53”. Afzien maar doorbijten is haar handelsmerk aan het worden. Het leverde haar de 5de plaats algemeen bij de dames op en de overwinning bij de dames V35 in deze sterk bezette en gerenommeerde wedstrijd. De Nacht van de Jogger, de avond voordien, waar ze gevierd werd als 2e dame in het algemeen eindklassement van de Haspengouw Challenge heeft deze mooie prestatie niet in de weg gestaan, maar eerder Martines zelfvertrouwen een boost gegeven.
Martine Sobkowiak was in Ell trouwens niet de enige ACA-atleet die sterk presteerde. Certitudes Pascal Van Marcke (M50 – 6de algemeen) en Marc Hiemeleers (M60 – 20ste algemeen) gingen ieder in hun leeftijdscategorie met de overwinning terug naar huis.
Foto’s : Marian Van Beek, Peter P Withofs, Nadine Claessens

Door Alfons Kerremans