Mediahuis koopt het belang van 29,16 procent van Talpa (John de Mol) in Telegraaf Media Groep

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De overnamestrijd rond de Telegraaf Media Groep (TMG) is eindelijk afgerond. De Nederlandse miljardair John de Mol stapt uit de groep: hij verkoopt zijn aandelen aan het Belgische Mediahuis. Dat trok eerder dit jaar aan het langste eind in de overnamestrijd rond TMG.

De Mol verkoopt het belang van 29,16 procent dat hij nog had, voor 6 euro in contanten per aandeel. Dat is dezelfde prijs als Mediahuis bood ten tijde van het openbare bod op TMG. De totale overnamesom voor het belang van Talpa komt neer op ruim 81 miljoen euro. Mediahuis heeft nu meer dan 93 procent van TMG in handen.

Tegelijkertijd verkoopt TMG zijn belang in Talpa Radio aan Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol. De transacties hebben geen negatieve gevolgen voor de organisatie en de werkgelegenheid bij TMG.

De drie betrokken partijen melden dat de koopprijs die Talpa in contanten betaalt voor het belang van 23 procent in Talpa Radio een boekwinst van ruim 8 miljoen euro oplevert voor TMG. De deals zijn volgens Talpa, TMG en Mediahuis onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten nog worden goedgekeurd door de medezeggenschapsraad van TMG. Wanneer die zich erover buigt is nog niet bekend.

Mediahuis en TMG konden desgevraagd nog niet zeggen of de deal gevolgen heeft voor de beursnotering van TMG. Mediahuis had bij de laatste publiekelijk gemelde tussenstand bijna 65 procent van de aandelen in handen en komt nu uit op bijna 94 procent. Dat zou ruim voldoende zijn voor een beursexit, omdat er waarschijnlijk nauwelijks nog vrij verhandelbare aandelen zijn.

“We zijn verheugd dat de constructieve onderhandelingen met Talpa nu tot dit resultaat geleid hebben”, stelt Mediahuis-CEO Gert Ysebaert in een persbericht. “We zullen met volle kracht de nieuwe koers voor TMG voortzetten. Dat is goed voor alle partijen.”

John de Mol probeerde lang TMG volledig in te lijven. Dat lukte niet omdat de familie Van Puijenbroek die grootaandeelhouder is in TMG, de voorkeur gaf aan een alliantie met Mediahuis.

Telegraaf Media Groep is het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf. Mediahuis geeft in Vlaanderen onder andere De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uit.

(belga)