Belgische Maatschappij voor Investeringen stapt uit omstreden project

Bron © BELGA

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

De Belgische Maatschappij voor Investeringen (BMI) stapt uit het omstreden Vietnam-project, waardoor de Belgische staat - via de BMI - niet langer aanwezig is in een belastingparadijs. Zo meldt De Tijd woensdag.

Via de Paradise Papers, een reeks over fiscale ontwijking waaraan ook De Tijd, Knack en Le Soir meewerkten, kwam aan het licht dat ook de Belgische staat sinds begin 1999 betrokken was bij een constructie op de Maagdeneilanden, een notoir fiscaal paradijs. De staat participeert via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) in de BMI. Dat investeringsvehikel is mede-eigenaar van Infralsiadevelopment, een bedrijf dat mee achter een groot havenontwikkelingsproject in Vietnam zit.

De Belgische staat zou nooit een fiscaal voordeel uit de constructie gehaald hebben, verklaarde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Volgens de Tijd heeft heeft de raad van bestuur van de BMI na aandringen van de minister beslist om uit het omstreden project te stappen. Dat gebeurt op 31 december via een put-optie, besliste de raad van bestuur unaniem.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

(belga)