Raad van State schiet lokale bedrijfstaks af

Bron © BELGA

Bart Van Hulle krijgt gelijk in zijn protest. Foto: Piet Notteboom

De Maldegemse ondernemer Bart Van Hulle krijgt van de Raad van State gelijk in zijn protest tegen een lokale belasting op economische bedrijvigheid. Volgens fiscaal advocaat Thierry Lauwers is het arrest een precedent dat ondernemers in andere gemeenten kunnen aangrijpen om lokale bedrijfsbelastingen aan te vechten. Dat bericht De Tijd donderdag.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur betwist de precedentwaarde. Maar het arrest toont wel dat steden en gemeenten worstelen met het vinden van een juridische basis om bedrijven te laten bijdragen aan de lokale financiën, klinkt het in de krant.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zoekt alternatieven. Zeker omdat de federale hervorming van de vennootschapsbelasting mogelijk slecht nieuws is voor de lokale financiën. “Sommige zelfstandigen zullen een vennootschap oprichten om van dat lager tarief te genieten”, zegt Jan Leroy van de VVSG in De Tijd. “Zo ontsnappen ze aan de aanvullende belasting die de gemeenten op de personenbelasting heffen en kalft de fiscale basis voor de gemeenten nog meer af.”